To je to što me zanima!

Pametni šamponi uskoro će krpati oštećenja kose

Nova generacija šampona, zasnovana na njemačkim istraživanjima, mogla bi zakrpati ispucale vrhove i kosu učiniti svilenkastom
Vidi originalni članak

Leti li vam kosa na sve strane koliko god je pokušali dovesti u red, za to su kriva sićušna oštećenja vlasi, pokazalo je njemačko istraživanje. Rješenje bi, smatraju istraživači, moglo omogućiti stvaranje “pametnih” šampona i regeneratora koji uklanjaju sve, od ispucalih vrhova do neukrotive kose.
Služeći se atomskim mikroskopom, znanstvenici sa sveučilišta u Bayreuthu uspjeli su pouzdano ostvariti svilenkastost pojedinačnih vlasi. Zbog sićušnih oštećenja na površini vlasi, s njih strše mikroskopske ljuskice. Vlasi klize jedna kraj druge, ljuskice se trljaju, pa kosa na opip djeluje grubo i teže se češlja. Kako bi omekšali kosu, regeneratori bi trebali sadržavati aktivne sastojke koji zaglađuju te ljuskice i smanjuju trenje.
Na kosu loše djeluje i negativni naboj koji se stvara na površini vlasi, zbog čega se one međusobno odbijaju. Proizvodi koji sadrže pozitivno nabijene čestice kosu bi tako mogli učiniti svilenkastom.

PRIRODOM PROTIV SITNIH OŠTEĆENJA
Dok se ne pojave “pametni” šamponi, možete iskušati prirodne tretmane. Pomiješajte jaje s maslinovim uljem, držite na kosi pola sata pa operite šamponom. Pomaže i ispiranje razrijeđenim jabučnim octom.


KOSA NE VOLI ALKOHOL I PRETJERANO TRLJANJE
Izbjegavajte proizvode koji sadrže alkohol jer oni isušuju kosu. Mokru kosu nemojte trljati jer je takva kosa osjetljivija nego inače, pa se površina vlasi može oštetiti. Radije ju nježno gnječite ručnikom.

SUNCE VJETAR I VRUĆI TRETMANI ŠTETE KOSI
Zaštitite kosu od jakog sunca i vjetra da zadrži sjaj i mekoću. Sušenje vrućim zrakom, “peglanje” kose i vrući uvijači oštećuju kosu, baš kao i izbjeljivanje te trajna.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare