To je to što me zanima!

Paprika se sadi i u stanu, a kora banane gnoji tlo

Luk ili salata bez pesticida te svježi ružmarin, koji su uvijek nadohvat ruci, mogu se uz malo truda uzgojiti i na prozorskoj dasci, balkonu ili lođi
Vidi originalni članak

Kraj ožujka i travanj pravo su vrijeme da zasučete rukave i počnete raditi u vrtu. Sada se sije višegodišnje povrće poput rabarbare, kao i ovogodišnje - grašak, mrkva, špinat, kupus i karfiol. Vrlo je važno pripremiti tlo, odnosno dodati hranjive tvari nekoliko tjedana prije sjetve. Dobro je i laboratorijski analizirati tlo kako biste se uvjerili da ne sadrži otrove poput olova ili arsena. No na balkonu, lođi ili prozorskoj dasci također možete uzgojiti povrće poput paprike, luka, salate ili začinsko bilje kao što su origano, ružmarin ili bosiljak koji će vam uvijek biti nadohvat ruci. Posude mogu biti od bilo kakvog materijala, no najvažnije je da imaju propusno dno i da ih stavite na mjesto s dovoljno sunca. Dno prekrijte s malo kamenčića, komada slomljenih posuda ili cigle kako bi se voda ravnomjerno upijala, a ispod ne zaboravite staviti zdjelicu kako se ne bi razlila po stanu. Pri kupnji sjemenki pripazite na rok trajanja jer ako je starije od godinu dana, lošije će klijati.

Na siromašnom tlu je gorak
Špinat najbolje raste u svježim uvjetima, na 16-18 Celzijevih stupnjeva. Dobro uspijeva na svijetlim mjestima, ali još bolje u sjeni, na vrlo bogatom tlu, koje dugo zadržava vlagu. Na siromašnom tlu izraste mali i gorak.

Korijen biljke ne razvija se dobro ako je zagušen vodom
Lonce sa začinskim biljem nikad ne držite na propuhu jer će inače osobito brzo gubiti vodu, a zimi se lakše smrzavaju. Vrste koje brže rastu, te se stoga češće beru, primjerice peršin, moraju se češće gnojiti, a prije svakog zalijevanja zemlja mora biti suha. Osobitu pozornost obratite na promjene temperature u stanu.

Kora banane i jaja obogaćuju tlo
Ostaci od čaja, sitno drobljena ljuska jajeta te nasjeckana kora banane mogu prihraniti biljke u posudama. Potrebno ih je redovito zalijevati, no najbolje je ujutro.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • agraba22 25.03.2010.

    i ovo su neki poljoprivrednici ne to je banana

  • Huck 25.03.2010.

    Ovo na fotografiji je sadnica paradajza a ne paprike! Samo da bude jasno...

Komentiraj...
Vidi sve komentare