To je to što me zanima!

Par se sa troje djece preselio u 120 godina staru gotičku crkvu

Crkvu je dizajnirao njujorški arhitekt, Henry Martyn Congdon prije gotovo 120 godina a služila je za bogoslužje u Marylandu sve do pedesetih godina prošlog stoljeća kad je ostala prazna
Vidi originalni članak

U prosincu 2016. mladi je bračni par iz Marylanda tražio stariju građevinu koju bi kupili i obnovili po svojim željama. Naišli su tako na staru crkvu i vidjeli znak za prodaju - a šest mjeseci i 320 tisuća dolara kasnije, bila je njihova. Sada sa troje djece žive u 120 godina staroj crkvi Svih svetih koju još obnavljaju, ali planiraju zadržati i brojne izvorne detalje.

Crkva je zadnji put bila obnavljana 1970-ih - kaže Anastasia, a od tada su oni četvrti vlasnici; jedan od bivših vlasnika je u njoj već napravio potkrovlje, sobe, krovne prozore i kupaonice. No, kako pričaju, godinama je bila prazna i nedostajalo joj je završno, 'fino' uređenje da dobije odlike pravog obiteljskog doma - pa su počeli raditi na projektima obnove koje su smislili - a koji uključuju uklanjanje opasne olovne boje s ulaznih vrata, redizajniranje glavne spavaće sobe i potpunu obnovu kuhinje.

Prema web stranici Marylanda, crkvu je dizajnirao njujorški arhitekt, Henry Martyn Congdon prije gotovo 120 godina a služila je za bogoslužje u Marylandu sve do pedesetih godina prošlog stoljeća kad je ostala prazna sve dok je nije dekoncentrirala do obnove 1970-ih. Od tada je bila u posjedu nekoliko vlasnika koji su crkvi dodali potkrovlje, sobe i kupaonice.

DUG DAN 14 sati dnevno: Majčinstvo je jednako radu na dva i pol posla

- Od kad smo ušli znamo da smo takav prostor tražili, bila je to ljubav na prvi pogled - kaže Anastasiia koja sa mužem Guntherom dijeli ljubav prema starim kućama, a kako na Instagramu objavljuju tijek radova na crkvi, kaže kako imaju puno prijatelja koji im predlažu ideje i od kojih mogu tražiti savjet.

Unatoč dodacima, sačuvana je izvorna gotička arhitektura, a prvi zadatak novih vlasnika bilo je čišćenje koje je, kako kaže Anastasiia, trajalo oko dva tjedna.

Za preuređivanje i obnovu kaže kako se trude da sve ostane što originalnije, što su imali na umu i prijašnji vlasnici. Anastasiia i Gunther morali su kupiti novi namještaj jer je ono što su imali bilo premalo za ovaj prostor - npr. kauč koji tamo podgovara mora biti skoro četiri metra dugačak. 

NAVIKE BOGATAŠA 11 jednostavnih trikova uz koje nikad nećete ostati bez novca

Klavir koji je par ostavio izvorno je bio crkveni a sada se smjestio u boravku uz kamina a Anastasija kaže kako datira s početka 20. stoljeća.

- Velika dvorana nema grijanje pa se u hladnijim mjesecima svi družimo u malom dnevnom boravku, rekla je Anastasiia a kaže i kako uz kuhinju svi petero najviše borave upravo u tom malom, intimnom prostoru. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 8

  • BlackRaven 14.12.2019.

    jel to ona ista muljsonica i "influencerica" koja je prodala kucu pa preselila u RV, pa vidi sad uselili badave u objekat.....ocekujem ga na prodaju uskoro. :P

  • morioni 14.12.2019.

    Izgleda lijepo, no za život nepraktično, ne bi mogla živjeti u crkvi. Nikad nisam čula fa se crkve prodaju i prenamhenjuju.

  • MOC JE U ZNANJU 14.12.2019.

    Totalno nepraktično zimi zbog visine .

Komentiraj...
Vidi sve komentare