To je to što me zanima!

Paški sir i slasna Nutella ubrajaju se u superhranu

Iako imaju mnoga svojstva koja čuvaju zdravlje, u namirnicama kao što su kokice, Paški sir, Nutella i džem ipak valja biti umjeren zbog šećera i soli
Vidi originalni članak

Omiljena kinogrickalica kokice smanjuje rizik od srčanog udara i raka, a samo 30 grama te žitarice prema hranjivosti odgovara porciji smeđe riže ili tjestenine. Osim toga, sadrže tri puta više vlakana nego suncokretove sjemenke, koje daju osjećaj sitosti, reguliraju razinu šećera u krvi te “lošeg” LDL kolesterola. Sadrže i vitamin B, koji podiže energiju, i antioskidanse koji se bore protiv stanica raka. Naravno, ne valja ih previše soliti jer to šteti srcu i povisuje krvni tlak. I “skromni” pečeni grah je prava riznica proteina, vlakana, željeza i kalcija. On također regulira šećer i kolesterol, a porcija od 80 grama dovoljan je dnevni unos vlakana. Kao i voće i povrće, preporučuju nutricionisti, grah bi trebao biti neizostavan dio jelovnika svakog dana, a dovoljne su samo tri žlice. Namaz Nutella zbog kombinacije lješnjaka i kakaa također je dobar dodatak prehrani. - Idealno bi bilo pojesti ne više od dvije velike žlice na dan - kaže nutricionistica Sandra Marić.
I u tvrdom Paškom siru ne valja pretjerivati, no može se pojesti nekoliko kockica na dan. Maslac od kikirikija, koji je popularniji na zapadu nego u nas, sjajan je izvor folata koji štite od raka debelog crijeva. Osim toga, kikiriki smanjuje upale u tijelu i pozitivno djeluje na zdravlje krvnih žila oko srca. Ako ga jedete pet puta u tjednu, možete prepoloviti rizik od srčanog udara, pokazala je najnovijja studija Sveučilišta Harvard. Znanstvenici su utvrdili i da ljudi jedu manje drugih grickalica nakon što se zaslade maslacem od kikirikija.

Nutella regulira tlak
Antioksidansi iz kakaa reguliraju tlak i smanjuju zgrušavanje krvi, a lješnjaci obiluju vitaminom B, zaslužnim za dobro raspoloženje, te kalijem, kalcijem i magnezijem.

Jetra bolje rade uz pomoć hrena
Umak od hrena odličan je izvor željeza i magnezija, kalcija te vitamina B. Osim toga, sadrži spojeve koji poboljšavaju probavu, pomažu radu jetara te sprečavaju rast tumora.

Uz tvrdi sir zubi se manje kvare
Dvije do tri kockice tvrdog jakog sira, npr. paškog, nakon obroka neutraliziraju kiselinu u ustima, što sprečava kvarenje zubi. Sadrži cink, koji jača imunitet i povećava plodnost.

Marmelada i džem ‘otvaraju’

Pektin u marmeladi i džemu potiče probavu te ublažava upalu grla. Gram marmelade ima čak 20 puta više antioksidansa nego čaša narančina soka, a i povećava razinu “dobrog” LDL kolesterola.

Trudnice bi trebale jesti kivi

Iako su jabuke odličan izvor vitamina C i luteina, zaslužnog za dobar vid, kivi je još bolji. Uz to, ima i više folne kiseline i vitamina B, važnog za zdravlje crvenih krvnih zrnaca i razvoj ploda.

Kelj čuva oči bolje od špinata

Vitičasti kelj sadrži tri puta više suplemenata koji sprečavaju oboljenja oka nego špinat. Također, tijekom kuhanja izgubi 12 puta manje vitamina C nego špinat, a i ima više vlakana važnih za probavu.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • mirjanam 11.05.2010.

    ja sam ipak za nutellu....

  • chuperak 11.05.2010.

    Lino Lada je 100% bolja

Komentiraj...
Vidi sve komentare