To je to što me zanima!

Pazite ako u sušilicu stavljate eterična ulja - može sve izgorjeti

Mnogi vjeruju da u sušilicu rublja mogu dodati bilo koje eterično ulje kako bi postigli prekrasni miris, no nije sve tako jednostavno. Treba paziti na više stvari
Vidi originalni članak

Što vas može usrećiti više od toga kad izvadite toplu odjeću iz sušilice koja odmah može u ormar? Možda jedino to da izvadite toplu odjeću koja miriše na polja lavande na Hvaru.  

POGLEDAJTE VIDEO: Kako sušiti rublje da ne ugrozite zdravlje

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Mnogi vjeruju kako postoji jednostavan način za to, dodati nekoliko kapi esencijalnih ulja u sušilicu. No budite oprezni.

Naime, različita eterična ulja imaju različitu temperaturu na kojoj isparavaju, a nakon što se stvori dovoljna količina pare u zraku, postoji opasnost od toga da se - zapale. Ukratko, jednom kad su izložena previsokim temperaturama, postoji potencijalna opasnost od požara. Zbog toga je važno provjeriti koja točka taljenja odgovara svakom pojedinom ulju. 

- U prosjeku, to je oko 57-60 stupnjeva, pa koristim ulja koja imaju talište bliže 90-100 stupnjeva, što bi trebalo biti opće pravilo, kaže  obiteljska liječnica dr. Sarah Villafranco. Dodaje kako su među uljima s točkom taljenja iznad 80 stupnjeva ulje sandalovine, Palmarosa i  Cedar, dok bi trebalo izbjegavati one s niskom točkom taljenja, među kojima su sva ulja iz obitelji metvice, citrusa (limun, limeta, bergamot, divlja naranča) i eukaliptus, piše portal MindBodyGreen. 

Nakon što odaberete ulje, treba ga koristiti vrlo štedljivo, odnosno ne više od dvije do tri kapi. Preporuka je da ga dodate u kuglu za sušenje za višekratnu upotrebu, umjesto da ulje stavite direktno u mašinu. 

- Vrlo je važno koristiti visokokvalitetna esencijalna ulja, jer ako nisu, ni informacije o točki taljenja možda neće biti precizne, što može biti problem - dodaje Villafranco. Napokon, ne zaboravite da neka ulja mogu izazvati iritaciju, posebno kod ljudi s osjetljivom kožom. Dakle, odjeća vam može izazvati osip na koži, upozorava.  

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare