To je to što me zanima!

Pazite kako ličite zidove: U spavaću sobu ne smije crvena

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Odavno je ustanovljena povezanost između boja i raspoloženja koje izazivaju. Tako znamo da crvena podiže raspoloženje i puni energijom, što smeta dobrom spavanju
Vidi originalni članak

Boje su snažno oružje u uređenju interijera. Vrlo često nije lako kombinirati nijanse zidova s namještajem i dekorativnim predmetima u prostorijama. Kako ne biste imali većih problema i ponovljenih zahvata, evo koje biste savjete trebali uzeti u obzir prije samog ličenja.

POGLEDAJTE VIDEO: Izaberite pravu boju za svaku prostoriju u kući ili stanu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Crvena je boja sama po sebi izrazito efektna. Nije ju lako kombinirati s drugim bojama, no s bijelom i zlatnom ne biste trebali pogriješiti. S crvenom se ne treba pretjerivati, dovoljno je da njome oličite zidove u blagavaonici ili drugim prostorima u kojima se okupljaju obitelj i gosti. Crvena potiče dobro raspoloženje, ali i puni energijom.

Plava je boja upravo suprotna crvenoj, po svom značenju. Umjesto energičnog utjecaja crvene, plava u potpunosti smiruje i 'hladi glavu'. Zato je plava nepogrešiv odabir za spavaće sobe. Svi znamo da je u hladnijem prostoru zdravije spavati, a s plavim zidovima hladnoća će biti i podsvjesna. Ipak, pretjerivanje s plavom može doista izazvati pravi osjećaj hladnoće, posebno za zimskih mjeseci.

Boja koja pristaje svim prostorijama u kući ili stanu je zelena. Ona je osvježavajuća, a ujedno i vrlo relaksirajuća. Gdje god želite stvoriti dojam zone za odmor, oličite zidove zelenom bojom.

Jeste li ikad čuli za pojam 'gledam svijet kroz ružičaste naočale'? S ružičastim zidovima tako se možete i osjećati. Bar 20 minuta nakon ulaska u prostoriju. Onda počne evocirati uspomene iz djetinjstva. Najbolje ju je stoga 'ubaciti' u sobu svoje princeze, a u zajedničkim prostorijama kombinirati je u manjoj količini s drugim bojama.

S bijelom ste uvijek sigurni da ćete se moći poigrati sa zanimljivim namještajem i umjetninama. Jedini je problem bijele taj što prostor može učiniti 'preprozračnim' i praznim. Najbolje ju je stoga 'baciti' u prostore koji su skučeniji ili niži (poput tavanskih prostora).

Smeđa boja oduševljava u svim nijansama. Umirujuće su, a pružaju i velik osjećaj sigurnosti i komfora. Također potiče osjećaje intimnosti i zajedništva. Ipak, neke nijanse, koje graniče s crnom, znaju biti pomalo zastrašujuće i poticati melankoliju. Smeđa najbolje izgleda u kombinacijama s drugim nijansama i bojama.

Žuta boja je dvosjekli mač. Dok svijetle nijanse daju osjećaj sreće i asociraju na sunce, one jače, dramatičnije zapravo izazivaju agresivnost i frustriranost. Dizajneri ne preporučaju žutu kao 'dominantnu boju u prostoru', ali svakako preporučaju žute komade namještaja i dodatke.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Almighty 02.02.2016.

    Ja i ne znam koje je boje moja spavaća soba. Trebao bi poskidati sve postere a to ne dolazi u obzir. One posebne sam zalijepio na strop.

  • ellizabet 02.02.2016.

    Treba znati odabrati boje s kojima se slažu sitni detalji. Meni kada dosadi mijenjam sama boje po svom guštu

  • Cukrena 01.02.2016.

    Volim boje ali zidovi su uvijek bijeli..Lakše je ukomponirati sve detalje i nema granica mašti..

Komentiraj...
Vidi sve komentare