To je to što me zanima!

Pečen krumpir bez greške: Kako izvući maksimum okusa iz njega

Mnogima je pečeni krumpir s hrskavom i slanom kožom najdraži prilog uz mnoga jela, no san o idealnom krumpiru iz pećnice često ostane nedostižan, a krumpir ostane gumen ili pougljen
Vidi originalni članak

Evo na što biste trebali pripaziti da krumpir bude savršeno pečen: 

1. Dobro ga posušite

Svakako biste trebali isprati krumpir da uklonite prljavštinu i ostatke, a možete mu pružiti i brzi 'piling' s četkom za povrće. No, višak vlage može prodrijeti u krumpir tijekom pečenja pa neće biti dobre teksture. Pobrinite se zato da na svakom krumpiru napravite nekoliko rupica nožem, pa se voda neće zadržavati.

NEŠTO DRUGAČIJE 6 super recepata s krumpirima koje naprosto morate isprobati

2. Nemojte ga zamotati u foliju

Mnogi kuhari vjeruju da je baš u aluminijskoj foliji tajna savršeno pečenog krumpira. Naime, upravo zbog vode (odnosno hidracije ili dehidracije) kora krumpira ispadne idealno ispečena  a ako krumpire pečete u foliji sva vlaga iz njih kruži i vraća se pa će krumpir biti 'previše vlažan'.

JEDNOSTAVNO JE Odličan način kako spriječiti da vam krumpir proklija - lako je

3. Koristite žičani stalak za pečenje

Krumpir se mora peći do kraja, a najbolji način za to je da vrući zrak dođe do njega sa svih strana. Ako se peče u pećnici i samo s jednom stranom dodiruje vruću posudu, dio će ostati tvrd.

Stavite tanki žičani stalak unutar obrubljene posude za pečenje pa posudu stavite u pećnicu. Prije zatvaranja vrata pećnice provjerite ima li barem malo mjesta između svakog krumpira.

4. Pazite da pećnica nije prevruća

Niska temperatura i sporo pečenje - to je mantra koja je potrebna za savršeno pečeni krumpir. Ako imate dovoljno vremena, pecite ga na 90  stupnjeva nešto više od 45 minuta (vrijeme pečenja varirat će ovisno o veličini krumpira i njegovoj vrućini.) Nemojte pojačavati temperaturu jer ćete dobiti smećkastu koricu koja bi mogla mjestimično i izgorjeti.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 19.06.2021.

    E

Komentiraj...
Vidi sve komentare