To je to što me zanima!

Pića sa zaslađivačima nisu ni blizu opasna kao sa šećerom

Iako sadrže vitamine i vlakna, sokovi, pa i oni voćni ugrožavaju zdravlje srca jer sadrže puno šećera koji podiže razinu kolesterola u krvi. Voda, kava i čaj su zdraviji
Vidi originalni članak

Sokovi koji sadrže šećer povisuju rizik od razvoja srčanih bolesti za 20 posto ukoliko se piju u dozama od 350 mililitara, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Harvard na 40.000 ljudi. Pića koja sadrže umjetne zaslađivače nisu ni približno opasna kao ona s puno šećera, prenosi Daily Mail.

Ljudi koji često piju slatke sokove imaju više razine opasnih masnoća i proteina u krvi, a niže razine tzv. dobrog kolesterola, otkrili su u krvi ispitanika. Rizik od infarkta raste što se više sokova pije, uključujući i one voćne u koje se šećer dodaje tijekom proizvodnje.

Povezanost između srčanog udara i slatkih sokova postojala je i nakon što se isključe drugi rizični faktori poput pušenja, težine, prehrane i tjelovježbe. Do sada su istraživanja već utvrdila povezanost između sokova i povišenog rizika za dijabetes i pretilost.

- Voda, čaj i kava najbolji su napitci, a nakon njih slijedi obrano mlijeko. Voćni sokovi su bogati vlaknima i vitaminima, ali sadrže previsoke količine šećera  - rekao je voditelj studije dr. Frank Hu.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • feba 15.03.2012.

    Mislim da je u tim pićima mnogo opasnija umjetna boja i umjetni okus od šećera ili zaslađivača.Sva ta pića su živa kemija i ni traga od voća.

  • alladin_1 14.03.2012.

    kako god okreneš nemre bit zdravo da ga ...khm..:)) Ma sve su to šećeruše! malo si dajte truda pa svaki dan skuhajte ćaj, bez šećera naravno, pa ga razrijedite s vodom i to pijte u toku dana. Po ljeti pijte hladno a po zimi vruće i that's it !

  • Defiant 13.03.2012.

    Samo upisite Aspartam u google i sve ce vam biti jasno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare