To je to što me zanima!

Pierre Cardin: Kralj modnoga futurizma promijenio je scenu

Film o Talijanu Cardinu (92) koji je bio i ostao simbol futurizma, tijekom šezdesetih i kasnije, otkriva rijetke intervjue, a osim njegovih suradnika komentatori su i Sharon Stone, Jean Paul Gaultier te Philippe Starck
Vidi originalni članak

Pierre Cardin sinonim je za moderan dizajn, a sredinom prošloga stoljeća bio je dio ekipe koja je promijenila modnu scenu te je uvela u futurističku eru modernosti i stilske inovacije.

Novi dokumentarac potpisuju P. David Ebersole i Todd Hughes, a među komentatorima su ne samo njegovi bivši suradnici, već i glumica Sharon Stone, modni dizajner Jean Paul Gaultier i produkt dizajner Philippe Starck.

POGLEDAJTE VIDEO: Adrijano Nokaj, umjetnik nakita, predstavlja dizajn inspiriran zagrebačkim Hendrix mostom

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dokumentarac "House of Cardin" priča o počecima dizajnera koji je započeo karijeru kao krojač u gradu Vichy u Francuskoj te se preselio u Pariz kako bi radio za tada značajne brendove Paquin i Elsa Schiaparelli.

Ubrzo je postao suradnik Christiana Diora no nakon toga otvara vlastitu modnu kuću. Od Diora se razlikuje po naklonosti futurizmu, radi čega Cardin postaje jedan od pionira mode novoga doba.

LJEPOTA JE U GENIMA Od Kendall do Gigi: Manekenke koje idu za maminim stopama

Predstavlja koncept odjeće koja je pristupačna i dostupna svima, za razliku od kategorije odjeće po mjeri, koja je u to vrijeme, polovicom prošloga stoljeća, bila rezervirana samo za odabrane.

Oduvijek je bio inspiriran putovanjima u Svemir, stoga je njegov dizajn u okviru minimalističkog, čistog futurizma, ali i inovacija u konstrukciji.

ONE ZNAJU IZABRATI Za jesen: Klasični modni hitovi koje obožavaju stylish Talijanke

- Upravo je on izmislio prêt-à-porter, kategoriju koja je otvorila ideju luksuza i ljepote za mase. I to je otvorilo vrata današnjoj uličnoj modi. On je modu gurao naprijed, učinivši je raznolikom te postavio temelje za modnu scenu kakvu poznajemo danas - istaknuo je P. David Ebersole za CR Fashion book.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • noko 24.08.2020.

    Pierre Cardin nekad cjenjena marka modnog brenda danas brend Kineskih poluproizvoda...

Komentiraj...
Vidi sve komentare