To je to što me zanima!

Pir je danas supernamirnica, a jeli su ga i cijenili i stari Kelti

Sirovi pir stručnjaci smatraju modernom superhranom, a njemački arheolozi su otkrili da su i Kelti cijenili i koristili tu prapšenicu te jednu od najstarijih žitarskih kultura na svijetu
Vidi originalni članak

Upotreba sirovog pira u prehrani otkrivena je još u 17. stoljeću, no zrnje pronađeno u keltskoj naseobini u Eberdingen-Hochdorfu najstarije je dosad otkriveno - kazali su arheobotaničari Mariana Berihuete-Azorin i Hans-Peter Stika s Odjela za molekularnu botaniku u Hohenheimu.

BEZ GREŠKE Vodič kroz fine žitarice - kako i koliko dugo kuhati rižu, ječam

POGLEDAJTE VIDEO: Sezonska superhrana

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Rezultate istraživanja objavili su u stručnome časopisu Journal of Archaeological Science. Njemački stručnjaci vjeruju da su Kelti već u 5. stoljeću prije Krista koristili sirovi pir, a riječ je o zrnju prikupljenom prije nego što je u potpunosti dozrelo i posušilo se nad ognjem od bukova drveta.

- Moguće je, primjerice da su se klimatske prilike pogoršale, zbog čega je lokalno stanovništvo moralo pokupiti zrnje s polja jer bi se ono u suprotnom raspalo. Prednost pira za lokalno je stanovništvo bila u tomu da se moglo ubrati i mjesec dana ranije, u slučaju kad su zalihe od prethodne godine bile već gotovo u potpunosti potrošene. Usto je dio usjeva uspijevao i u krajevima u kojima su vladala kratka i vlažna ljeta, pojasnio - rekao je Stika.

KNJIGA DANA Redovito vježbajte: Za zdravo srce jedu se žitarice, povrće...

Pir potječe iz Azije gdje se uzgajao još 5000 godina prije Krista. Proširio se u Europu, a tamo su ga osobito cijenili stari Grci i Rimljani. Danas mu popularnost raste u cijelom svijetu jer je riječ o izvornoj žitarici koja nije industrijski promijenjena poput pšenice.

Za razliku od pšenice, lakše je probavljiv i nutritivno bogatiji. Gluten u piru ima sasvim druga svojstva od pšeničnog glutena i ne utječe negativno na zdravlje, a prikladan je i za ekološku proizvodnju.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • dysko_lija 17.06.2020.

    druga vrsta pšenice ali je zato brašno višestruko skuplje kao i proizvodi iz pira. logika modernog naroda.

Komentiraj...
Vidi sve komentare