Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Pir je danas supernamirnica, a jeli su ga i cijenili i stari Kelti

Pir je danas supernamirnica, a jeli su ga i cijenili i stari Kelti
1

Sirovi pir stručnjaci smatraju modernom superhranom, a njemački arheolozi su otkrili da su i Kelti cijenili i koristili tu prapšenicu te jednu od najstarijih žitarskih kultura na svijetu

VIDEO

Upotreba sirovog pira u prehrani otkrivena je još u 17. stoljeću, no zrnje pronađeno u keltskoj naseobini u Eberdingen-Hochdorfu najstarije je dosad otkriveno - kazali su arheobotaničari Mariana Berihuete-Azorin i Hans-Peter Stika s Odjela za molekularnu botaniku u Hohenheimu.

Vodič kroz fine žitarice - kako i koliko dugo kuhati rižu, ječam
Vodič kroz fine žitarice - kako i koliko dugo kuhati rižu, ječam

POGLEDAJTE VIDEO: Sezonska superhrana

Pokretanje videa...

01:11

Rezultate istraživanja objavili su u stručnome časopisu Journal of Archaeological Science. Njemački stručnjaci vjeruju da su Kelti već u 5. stoljeću prije Krista koristili sirovi pir, a riječ je o zrnju prikupljenom prije nego što je u potpunosti dozrelo i posušilo se nad ognjem od bukova drveta.

- Moguće je, primjerice da su se klimatske prilike pogoršale, zbog čega je lokalno stanovništvo moralo pokupiti zrnje s polja jer bi se ono u suprotnom raspalo. Prednost pira za lokalno je stanovništvo bila u tomu da se moglo ubrati i mjesec dana ranije, u slučaju kad su zalihe od prethodne godine bile već gotovo u potpunosti potrošene. Usto je dio usjeva uspijevao i u krajevima u kojima su vladala kratka i vlažna ljeta, pojasnio - rekao je Stika.

Redovito vježbajte: Za zdravo srce jedu se žitarice, povrće...
Redovito vježbajte: Za zdravo srce jedu se žitarice, povrće...

Pir potječe iz Azije gdje se uzgajao još 5000 godina prije Krista. Proširio se u Europu, a tamo su ga osobito cijenili stari Grci i Rimljani. Danas mu popularnost raste u cijelom svijetu jer je riječ o izvornoj žitarici koja nije industrijski promijenjena poput pšenice.

Za razliku od pšenice, lakše je probavljiv i nutritivno bogatiji. Gluten u piru ima sasvim druga svojstva od pšeničnog glutena i ne utječe negativno na zdravlje, a prikladan je i za ekološku proizvodnju.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje