To je to što me zanima!

Pire krumpir kakav niste jeli

Slavna američka kuharica imala je specifične recepte te postala poznata po kuhinji koju možemo pratiti i receptima koji su obogatili jednostavnost svakodnevnih jela
Vidi originalni članak

Kuharica Julia Child imala je niz neodoljivih recepata, a među njima se nalazi i onaj za nešto jednostavno i ukusno kao što je pire krumpir. Mnogi ga vole jer ga je lako kombinirati uz više vrsta mesa, a njegova kremasta tekstura ono je što ga čini drugačijim prilogom.

Julia Child osmislila je recept sa čak 30 režnjeva češnjaka, uz dodatak posebnog sastojka - bešamel umaka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pire krumpir je jedna od popularnijih priloga za mnoge, možemo ga jesti uz meso ili salatu. Proces je započeo kuhanjem češnjaka od par minuta, a onda i dodavanjem 4 žlice maslaca. Nakon toga ostavite da se sve krčka oko 15 minuta.

RIJEŠILA NEDOUMICU Što s hranom koja se ne iskoristi u 'MasterChefu'? Meri otkriva: 'Morali smo paziti što radimo'

Potom ide priprema krumpira, koje treba narezati na ploške. Prelijte ih hladnom vodom, dodajte malo soli i stavite na jaku vatru. Nakon što je voda prokuhala, treba pustiti krumpire da se kuhaju oko 20 minuta. Zatim je vrijeme za bešamel umak.

Kad je češnjak omekšao, u smjesu treba dodati par žlica brašna. Brašno se miješa u otopljeni maslac dvije minute, dok sve ne postane zlatno, gusto i pjenasto. Zatim treba dodati mlijeko i miješati, pustiti da se lagano kuha oko pet minuta dok se ne zgusne.

Kremasti umak od češnjaka treba pasirati nekoliko minuta dok ne dobije glatki izgled, bez vidljivih komadića češnjaka.

Nakon pasiranja umaka, krumpir je vjerojatno pri kraju, treba ga ocijediti. Zatim ocijeđene komade krumpira treba vratiti na vrući štednjak da ispari višak vode. 

RECEPT DANA Hrana za dušu: Super recept za brzu savijaču s mesom i sirom

Na kraju je došlo vrijeme da se sve sjedini. U lonac treba dodati još 4 žlice hladnog maslaca, malo gustog vrhnja i sav bešamel. Julia Child predlaže i nasjeckani peršin, sol i svježe nasjeckani crni papar. Recept zahtijeva bijeli papar, ali može i crni. Kad se pomiješaju, sastojci izgledaju vrlo glatko.

Tako napravljeni pire vrlo je kremast, sa češnjakom koji nije previše intenzivan. Maslac je poboljšao okus, a peršin možete dodati i na samom kraju, kao ukras, umjesto u pire, piše Insider.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • umjereni pacifist 02.12.2023.

    najbolji je prastari recept za pire. restani krumpir se protisne kroz prešu za čvarke.

  • purger_zg 25.11.2023.

    to bum kuhal kad mi punica dode na rucak...ima da zaspi na stolu kad pojede ovaj pire , koliko cesnjaka unutra ima da joj tlak padne na 0 🤣🤣🤣

  • mars7 25.11.2023.

    volim pire krumpir moze i s umakom od rajcica cesnjak mrkva

Komentiraj...
Vidi sve komentare