To je to što me zanima!

Pire: Od šarenog priloga jelu pa do gurmanske poslastice

Krumpir s ‘karakterom’ Češnjak začinite maslinovim uljem i pecite u pećnici 30 min na 200°C. Nasjeckajte češnjak i dodajte ga u pire, a mlijeko će zamijeniti vrhnje
Vidi originalni članak

Za pripremu kremastog pire-krumpira potrebni su vam vrlo jednostavni sastojci: krumpir, mlijeko i maslac. Uz malo kreativnosti i mašte ovaj prilog mnogim specijalitetima možete pretvoriti u pravu kulinarsku poslasticu. Ako želite obogatiti okus krumpira, u vodu u kojoj ga kuhate dodajte četiri-pet češnjeva češnjaka ili cijelu glavicu. Kad je krumpir kuhan, zgnječite ga s češnjakom u kašastu smjesu.

Želite li pikantniji okus, dodajte žlicu svježe naribanog hrena, a možete umjesto jednoga krumpira dodati jednu oguljenu repu. A volite li više slatkasti okus karamele, rastopite maslac u tavi prije nego što ga dodate u pire. Maslac je potrebno miješati na srednje laganoj vatri četiri-pet minuta dok ne posmeđi. Pazite da ne zagori. Ako niste stručnjak za karameliziranje maslaca, možete u predviđenu količinu staviti pola slatkoga krumpira. Ili propirjajte nasjeckani kupus ili kelj na maslacu pa ga umiješajte u pire. 

Francuski klasik, pommes duchesse, lijepa je pratnja pečenome mesu. Umiješajte dva ili tri žumanjka u pire-krumpir pa ga stavite u vrećicu za ukrašavanje. Istisnite pire na lim i pecite na 200 stupnjeva Celzijevih dok lagano ne porumeni. Kozji sir je također izvrstan dodatak vrućem pireu. Postupak je isti, nasjeckajte sir i umiješajte ga u vreli pire.

Sirni ili pikantni meksički pire

Umiješajte ribani parmezan, švicarski ementaler ili gaudu za pire od sira. Za pikantni meksički okus dodajte žlicu čilija u prahu na rastopljeni maslac.

Djeca obožavaju narančasti pire 

Za jako kremast pire pecite cijeli krumpir s korom. Pažljivo ga ogulite dok je još vruć i zgnječite. Ogulite i nasjeckajte dvije-tri mrkve, kuhajte, a zatim ih zgnječite s krumpirom.

Margarin za vegane 

U zasebnom loncu kuhajte nasjeckanu cvjetaču u slanoj vodi, izmiksajte te umiješajte u pire. U varijanti za vegane umjesto maslaca koristi se margarin na bazi soje ili bademovo mlijeko.

Za pečenje luk, za ribu limunov sok

Za piree su najbolje prilično brašnjave sorte s puno škroba te istaknutije zrnaste strukture mesa. Takvi krumpiri plavkaste pokožice, kulinarskog tipa C se srednje do prilično dobro raskuhavaju, a izvrsni su i za krokete, popečke, uštipke te druga krumpirova tijesta. 

Većina srednje kasnih sorti u nas je tip BC te se od njih pripremaju ista jela kao i od tipa C. To su brašnjave (krušne) sorte, od kojih će biti odlične tradicionalne pole, kao i pire. U podneblju Like i Gorskoga kotara iste sorte imaju više suhe tvari nego u unutrašnjosti Hrvatske, a lički desiree, koji je kulinarski gledano tip B, može dati odlične pole. Zato naziv lički krumpir stvarno označava kvalitetu. 

Nakon odabira pravoga krumpira preostaje samo skuhati ga, dodati mlijeko, maslac, morsku sol... A uz malo muškatnog oraščića ili pirjanog luka obični pire pretvara se u deliciju. 

Sušene rajčice ili đumbir u prahu

Za sve ljubitelje suptilnijeg okusa u krumpir dodajte dvije žličice đumbira u prahu. Možete usitniti i nekoliko malih sušenih rajčica pa ih umiješajte u krumpir uz malo maslinova ulja.

Proljetni pire u jesenskom izdanju

Proljetni pire idealan je u kombinaciji s graškom. Skuhajte grašak, zgnječite ga i umiješajte u krumpir. U jesen će poslužiti smrznuti grašak.

Sa slaninom ili riblji pire 

Nasjeckajte slaninu na kockice, pirjajte dok ne postane hrskava te dodajte u krumpir s masnoćom od pirjanja. Pire sa sokom od limuna i nekoliko zrna crnog papra izvrstan je prilog uz ribu.

Japanski pire za ljubitelje ljutog

Napravite pire-krumpir wasabi dodavanjem žlice toga ljutoga zelenoga japanskog začina. Za prilog uz pirjano meso u gotov pire možete umiješati ribani parmezan. Tad ga malo manje posolite.

Pire s okusima Mediterana

Želite li okus talijanskog juga, nasjeckajte kapare i slane srdele te ih dodajte u vrući pire. Ili pirjajte 1-2 žlice nasjeckane svježe kadulje na maslacu pa umiješajte u krumpir.

Za superpjenasti pire rabi se vrhnje

Uživajte u pireu od krumpira na genovski način. Gotovoj kaši dodajte oko pola decilitra pesto umaka. Ako volite masniji, kremastiji pire, umjesto mlijeka upotrebljavajte kiselo vrhnje.

Pire s prokulicama ili pirjanim lukom

Začinite prokulice s malo ulja, dodajte sol i papar te ih pržite na 180°C dok ne posmeđe. Zgnječite ih i umiješajte u pire. Ili pirjajte luk na maslacu dok ne omekša 10-12 minuta pa dodajte krumpiru.


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare