Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pire: Od šarenog priloga jelu pa do gurmanske poslastice

Pire: Od šarenog priloga jelu pa do gurmanske poslastice
4

Krumpir s ‘karakterom’ Češnjak začinite maslinovim uljem i pecite u pećnici 30 min na 200°C. Nasjeckajte češnjak i dodajte ga u pire, a mlijeko će zamijeniti vrhnje

VIDEO

Za pripremu kremastog pire-krumpira potrebni su vam vrlo jednostavni sastojci: krumpir, mlijeko i maslac. Uz malo kreativnosti i mašte ovaj prilog mnogim specijalitetima možete pretvoriti u pravu kulinarsku poslasticu. Ako želite obogatiti okus krumpira, u vodu u kojoj ga kuhate dodajte četiri-pet češnjeva češnjaka ili cijelu glavicu. Kad je krumpir kuhan, zgnječite ga s češnjakom u kašastu smjesu.

Želite li pikantniji okus, dodajte žlicu svježe naribanog hrena, a možete umjesto jednoga krumpira dodati jednu oguljenu repu. A volite li više slatkasti okus karamele, rastopite maslac u tavi prije nego što ga dodate u pire. Maslac je potrebno miješati na srednje laganoj vatri četiri-pet minuta dok ne posmeđi. Pazite da ne zagori. Ako niste stručnjak za karameliziranje maslaca, možete u predviđenu količinu staviti pola slatkoga krumpira. Ili propirjajte nasjeckani kupus ili kelj na maslacu pa ga umiješajte u pire. 

Francuski klasik, pommes duchesse, lijepa je pratnja pečenome mesu. Umiješajte dva ili tri žumanjka u pire-krumpir pa ga stavite u vrećicu za ukrašavanje. Istisnite pire na lim i pecite na 200 stupnjeva Celzijevih dok lagano ne porumeni. Kozji sir je također izvrstan dodatak vrućem pireu. Postupak je isti, nasjeckajte sir i umiješajte ga u vreli pire.

Sirni ili pikantni meksički pire

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Umiješajte ribani parmezan, švicarski ementaler ili gaudu za pire od sira. Za pikantni meksički okus dodajte žlicu čilija u prahu na rastopljeni maslac.

Djeca obožavaju narančasti pire 

Za jako kremast pire pecite cijeli krumpir s korom. Pažljivo ga ogulite dok je još vruć i zgnječite. Ogulite i nasjeckajte dvije-tri mrkve, kuhajte, a zatim ih zgnječite s krumpirom.

Margarin za vegane 

U zasebnom loncu kuhajte nasjeckanu cvjetaču u slanoj vodi, izmiksajte te umiješajte u pire. U varijanti za vegane umjesto maslaca koristi se margarin na bazi soje ili bademovo mlijeko.

Za pečenje luk, za ribu limunov sok

Za piree su najbolje prilično brašnjave sorte s puno škroba te istaknutije zrnaste strukture mesa. Takvi krumpiri plavkaste pokožice, kulinarskog tipa C se srednje do prilično dobro raskuhavaju, a izvrsni su i za krokete, popečke, uštipke te druga krumpirova tijesta. 

Većina srednje kasnih sorti u nas je tip BC te se od njih pripremaju ista jela kao i od tipa C. To su brašnjave (krušne) sorte, od kojih će biti odlične tradicionalne pole, kao i pire. U podneblju Like i Gorskoga kotara iste sorte imaju više suhe tvari nego u unutrašnjosti Hrvatske, a lički desiree, koji je kulinarski gledano tip B, može dati odlične pole. Zato naziv lički krumpir stvarno označava kvalitetu. 

Nakon odabira pravoga krumpira preostaje samo skuhati ga, dodati mlijeko, maslac, morsku sol... A uz malo muškatnog oraščića ili pirjanog luka obični pire pretvara se u deliciju. 

Sušene rajčice ili đumbir u prahu

Za sve ljubitelje suptilnijeg okusa u krumpir dodajte dvije žličice đumbira u prahu. Možete usitniti i nekoliko malih sušenih rajčica pa ih umiješajte u krumpir uz malo maslinova ulja.

Proljetni pire u jesenskom izdanju

Proljetni pire idealan je u kombinaciji s graškom. Skuhajte grašak, zgnječite ga i umiješajte u krumpir. U jesen će poslužiti smrznuti grašak.

Sa slaninom ili riblji pire 

Nasjeckajte slaninu na kockice, pirjajte dok ne postane hrskava te dodajte u krumpir s masnoćom od pirjanja. Pire sa sokom od limuna i nekoliko zrna crnog papra izvrstan je prilog uz ribu.

Japanski pire za ljubitelje ljutog

Napravite pire-krumpir wasabi dodavanjem žlice toga ljutoga zelenoga japanskog začina. Za prilog uz pirjano meso u gotov pire možete umiješati ribani parmezan. Tad ga malo manje posolite.

Pire s okusima Mediterana

Želite li okus talijanskog juga, nasjeckajte kapare i slane srdele te ih dodajte u vrući pire. Ili pirjajte 1-2 žlice nasjeckane svježe kadulje na maslacu pa umiješajte u krumpir.

Za superpjenasti pire rabi se vrhnje

Uživajte u pireu od krumpira na genovski način. Gotovoj kaši dodajte oko pola decilitra pesto umaka. Ako volite masniji, kremastiji pire, umjesto mlijeka upotrebljavajte kiselo vrhnje.

Pire s prokulicama ili pirjanim lukom

Začinite prokulice s malo ulja, dodajte sol i papar te ih pržite na 180°C dok ne posmeđe. Zgnječite ih i umiješajte u pire. Ili pirjajte luk na maslacu dok ne omekša 10-12 minuta pa dodajte krumpiru.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam