To je to što me zanima!

Počinje korizma - znate li što to točno znači i zašto se obilježava

Korizma je 'zajedničko povlačenje vjernika u jedan poseban stil vjerničkog života kroz četrdeset neprekinutih dana kojemu je cilj pripraviti vjernike na uskrsno slavlje kroz pročišćavanje srca'
Vidi originalni članak

Trajanje korizme od četrdeset dana inspirirano je zapisima u Bibliji, i to više njih. 40 dana je Isus boravio u pustinji, isto toliko je Mojsije proveo u molitvi na Sinaju, a prorok Ilija hodao do božjeg brda Horeba. Korizma ili četrdesetnica je period u kojem se kršćani pripremaju za Uskrs. 

POGLEDAJTE VIDEO Plenković otkrio čega će se odreći u korizmi:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Treba imati na umu da se kod računanja broja dana korizme u obzir ne uzimaju nedjelje tako da ispada 40 dana. Zbog toga se taj period i zove 'četrdesetnica'.

- Korizma ili četrdesetnica (lat. quadragesima) dio je liturgijske godine u kojem se kršćani pokornički pripremaju za blagdan Uskrs. Korizma počinje Pepelnicom, a završava pred Misu večere Gospodnje na Veliki četvrtak kojom počinje Vazmeno trodnevlje. Kršćani se pripremaju za slavljenje Uskrsa molitvom, postom, slušanjem i čitanjem Božje riječi te dobrim djelima. Odrasli pripadnici za krštenje, katekumeni imaju u korizmi završne pripreme za svoje krštenje u uskrsnoj noći, pojasnili su u Župi Rođenja Blažene Djevice Marije - Brestovsko.

Korizma je, kažu, 'zajedničko povlačenje vjernika u jedan poseban stil vjerničkog života kroz četrdeset neprekinutih dana kojemu je cilj pripraviti vjernike na uskrsno slavlje kroz pročišćavanje srca i savršenije vršenje kršćanskih dužnosti'.

NAZDRAVLJE? U korizmi se odrekao baš svega osim piva: Doktorica je rekla da sam idiot, ali ja imam svoj plan

- U korizmi, kršćani pristupaju sakramentu ispovijedi, da pomireni s Bogom i ljudima radosnije mogu slaviti Uskrs. Značajka misnih nedjeljnih slavlja kroz korizmu je ljubičasta boja liturgijske odjeće. Unutar korizme ima 6 nedjelja i svaka ima svoje ime. Prva korizmena nedjelja zove se Čista, druga je Pačista, treća Bezimena, četvrta Sredoposna, peta Gluha (Glušna), a šesta je Nedjelja muke Gospodnje ili Cvjetnica - dodali su.

- Budući da uskrsne svečanosti i sam Uskrs nadilazi sve druge liturgijske blagdane po svojoj važnosti, onda se treba za njega posebno i dobro pripraviti u strogoj čistoći i ozbiljnoj pokori. Ne radi se samo o tome da se sjećamo onoga što se dogodilo, jedne povijesne činjenice našega otkupljenja, nego da taj misterij osobno doživimo i oživimo usvajajući njegovu krepost - naglasili su.

Napominju kako nastanak korizme nije isključivo vezan uz post.

- Iako je post jedna od vježbi kojima se pripremamo da sveto proslavimo rođendan Otkupljenja, on je bio stroga obveza na početku samo u Svetom tjednu - pojasnili su.

PRVI BLAGDAN Uskrs je pobjeda nad smrću i poruka da živimo i nakon nje

Korizma je vrijeme za pokoru, preispitivanje vjere, odricanje od grijeha, duhovno jačanje...

- Kroz to vrijeme svaka kršćanska zajednica je posebno sjedinjena s Isusom u pustinji prema programu koji nastoji što više uskladiti s njegovim: život molitve i ustrajnije pokore koja je prožeta intenzivnijim tjelesnim mrtvljenjem, a post je samo jedan od oblika tog mrtvljenja. Ništa nije bio nevažniji, kako to ističi liturgija, post grijeha od materijalnog posta - pojasnili su.

Idi na 24sata

Komentari 140

  • Brooke02224 13.02.2024.

    Ocijenite moju 18+ golu fotografiju --> NU21.FUN

  • xOOx 13.02.2024.

    kad ljudi odluce da im bajke kroje zivot

  • xOOx 13.02.2024.

    hoce li se 40 dana svecenici poistovijetiti s blagajnicama i ne raditi nedjeljom?

Komentiraj...
Vidi sve komentare