To je to što me zanima!

Počnite dodavati cimet u vašu prehranu: Dobar je za vašu kožu

Cimet ima antimikrobna svojstva koja su korisna za liječenje upala. Ovaj začin može ubiti bakterije i gljivice koje uzrokuju akne, a može pomoći i u tome da vam koža izgleda glađe i ujednačenije
Vidi originalni članak

Cimet se u Europi u srednjem vijeku smatrao luksuznim začinom. Arapi su ga prevozili kopnenim putevima, a samo bogati ljudi su si ga mogli priuštiti. Danas se cimet može naći u gotovo svakoj kuhinji. Ali ovaj uobičajeni začin više je od slasnog dodatka u kolačima i može vam uvelike pružiti besprijekornu njegu kože i poboljšati zdravlje.

POBIJEDITE MRLJE Zagorjeli lim za pečenje: Evo kako ga očistiti da bude kao nov

POGLEDAJTE VIDEO: Napravite vlastiti kompost na balkonu ili u stanu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

1. Smanjuje akne

Cimet ima antimikrobna svojstva koja su korisna za liječenje upala. Ovaj začin može ubiti bakterije i gljivice koje uzrokuju akne. Također je izvrstan izvor snažnih antioksidansa koji štite vaše tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Oni mogu izazvati upalu kože, a kada se to dogodi, naše su pore začepljene, što dovodi do akni.

2. Sprječava znakove starenja

Slobodni radikali također mogu doprinijeti preranom starenju kože, uzrokujući bore, pigmentaciju i općenito lošu kožu. Antioksidansi u cimetu usporavaju ovaj proces štiteći vaše stanice. Cimet može čak pospješiti proizvodnju kolagena jer sadrži elemente u tragovima za koje je dokazano da povećavaju razinu kolagena.

KRITIČARI SU LJUBOMORNI Trošim 270.000 kuna godišnje na robu da budem influencerica

3. Vaša koža će izgledati ujednačenije

Cimet povećava cirkulaciju, dovodeći krv i kisik u kožu. Naime, on sadrži adstringens, kemikaliju koja smanjuje ili sužava tjelesna tkiva. To može pomoći da vaša koža izgleda glađe i ujednačenije te tako poboljšati njezino zdravlje iznutra prema van.

4. Ima protuupalna svojstva

Upale pomažu vašem tijelu u borbi protiv virusa i popravljanju oštećenja tkiva. Ali ako su one usmjerene protiv vlastitih tkiva vašeg tijela, to može postati opasno. Studije su pokazale da cimet ima protuupalna svojstva, pa može olakšati čak i oticanje.

5. Može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Prema istraživanjima, dodavanje cimeta u prehranu može održati zdravlje srca. U jednom istraživanju su štakori, koji su se 12 tjedana hranili hranom s visokim udjelom masti, ali i cimetom, udebljali manje od miševa koji su jeli masnu hranu bez cimeta. Prehrana bogata masnoćama može dovesti do bolesti srca, a dodavanje malo cimeta u hranu može pomoći u ublažavanju tog rizika.

6. Pomaže kod mršavljenja

Cimet je bogat vlaknima. Daje vam osjećaj sitosti i pomaže vam u borbi protiv želje za hranom. Također ubrzava metabolizam, jer vaše tijelo troši više energije za obradu začina nego što to čini za drugu hranu.

KOLAČI STIGLI IZ MOSTARA U iščekivanju bebe: Raskošno slavlje u obitelji Valentine Tijan

7. Može poboljšati pamćenje

Cimet može pomoći u odgađanju starenja mozga i smanjenju oksidacijskog stresa moždanih stanica. Također potiče plastičnost hipokampusa, djela mozga povezanog s pamćenjem. Pokazalo se čak da ovaj začin ublažava neke simptome Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, piše Bright Side.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • crna žena 16.10.2020.

    Po mogućnosti da je cejloski cimet.

Komentiraj...
Vidi sve komentare