To je to što me zanima!

Pogledaj draga kako sam uspio povećati naš mali stan

Osim bojenja u svijetle nijanse, mali stan povećat će zastori, tamne boje na prozorskom zidu, zrcalo na kraju hodnika i izbacivanje velikih komada namještaja
Vidi originalni članak

Što su zidovi svjetliji, to će prostorija djelovati veće. Stoga su za mali prostor idealne bijela, bež, varijante svijetlosive te prigušene pastelne boje. Ipak, ponegdje je dobro upotrijebiti i tamniju nijansu neutralne boje, savjetuju dizajneri interijera. Tamnijim bojama najbolje je obojiti zidove s prozorima ili one s više otvora - za vrata, prozore i sl. Zbog prirodnoga prozorskog svjetla tamna boja zida djelovat će svjetlije, a sličan učinak imat će i vrata prema hodniku, kuhinji ili drugoj prostoriji. Tamnu boju zida “razbit” će i pokućstvo ako ga postavite ispred tog zida. Iluziju povećanja prostora zrcalom postići ćete postavite li ga na dnu hodnika - tad će djelovati izduženije. 

Zrcalo možete postaviti i na zid nasuprot prozoru. Reflektirano prirodno svjetlo otvorit će skučeni prostor. Prirodno svjetlo maksimalno je poželjno u malim prostorima, ističu stručnjaci. Stoga umjesto masivnih, teških i tamnih zastora radije upotrijebite nježne, tanke, svijetle i prozirne, koji će ublažiti oštru svjetlost, a pritom “okupati” prostor s puno prirodnog svjetla.

Iz malih stanova također je najbolje izbaciti veliko pokućstvo, a urediti ih manjim ili multifunkcionalnim namještajem koje služi namijenjenoj svrsi, a uz to ukrašava prostor.

Sitni detalji i uzorci vizualno ‘podižu’ sobu

Prozori, zrcala i neutralne boje vizualno će učiniti prostor većim. Osim višenamjenskim pokućstvom, koje uz osnovnu funkciju služi za odlaganje i čuvanje stvari, mali prostor poželjno je ukrasiti okvirima, suvenirima ili jastucima sličnog uzorka. No bez pretjerivanja.

Odabir boja i kombinacija

Oku ugodne kombinacije boja oživjet će skučeni dom. Žive boje, poput crvene, unijet će toplinu i energiju u male prostorije.

Sivo-crvena kućna oaza

Osim bijelom skučene prostore možete ukrasiti i sivom. Nabavite li i crveno-crne detalje, učinit ćete prostoriju ugodnom za boravak.

Višenamjensko pokućstvo

Multifunkcionalni namještaj najbolji je za mali prostor. Nabavite dvosjed koji se razvlači te ima ugrađen stolić.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare