To je to što me zanima!

Popodnevni san ima mane: Evo što svakako trebate izbjegavati

Nije svaki odmor dobar, ističu stručnjaci koji ne savjetuju odraslima popodnevno drijemanje - osim ako ono traje manje od 40 minuta, jer u suprotnom ćete poremetiti unutarnji tjelesni sat i cikluse spavanja
Vidi originalni članak

Čovjek je biološki 'programiran' da duži dio noći spava i da u sredini dana jednom kratko odmori. Naime, tjelesna nam temperatura najviše opada između 13 i 15 sati, kad počinje rasti razina melatonina u tijelu, zbog čega se u to doba počinjemo osjećati pospano.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No, popodnevno spavanje nije bezopasno, tvrde stručnjaci. Novo istraživanje pokazalo je kako poslijepodnevno spavanje u vremenskom trajanju dužem od 40 minuta povećava rizik za više tjelesnih poremećaja. 

IZAZIVA POSPANOST Jedite rižu želite li bolje spavati

Studija koja je obuhvatila 300.000 ispitanika pokazala je povezanost popodnevnog drijemanja s razvojem metaboličkog sindroma, uključujući debljinu, visok krvni tlak i povišen kolesterol.  Istraživanje je na godišnjoj konferenciji predstavio American College of Cardiology (ACC). 

Varanje unutarnjeg sata

Prema njihovim rezultatima, tijelo u snu tijekom dana u trajanju većem od 40 minuta 'umisli' da je u stanju dubokog sna što značajno utječe na metabolizam. 

Zbog toga nakon takvog spavanja možete biti umorniji nego prije nego što ste legli. Ključna je zapravo duljina spavanja. 

KROZ 77 TISUĆA GODINA Povijest kreveta: U jednom je spavalo čak 52 ljudi zajedno...

Odmornije, 'bistrije' i bolje se osjećaju oni koji poslijepodne odspavaju najviše pola sata. Ukoliko dođe do dubokog sna, mozak prelazi u fazu 'sporih valova' nakon čega se osjećamo umorno i dezorijentirano, piše Mayo Clinic.

 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • 29.09.2020.

    Spavam kad mi se spava. Znači gotovo nikad.

  • Lady of the lake 29.09.2020.

    Ne spavam po noći ni ovako, još da drijemnem po danu ne bi mi ni trebao krevet u tu svrhu. 🙈

  • crna žena 29.09.2020.

    20 minuta spavanja poslije ručka i ko nova sam.

Komentiraj...
Vidi sve komentare