To je to što me zanima!

Povratak tradiciji: Ovog Božića dom divno krasi sušeno voće

Sušeno voće savršen je ukras za božićno drvce i vjenčić, a može biti i originalan poklon. Osim naranči i limuna, možete koristiti grejp jer će tako drvce biti šarenije
Vidi originalni članak

Eko ukrase možete izraditi kod kuće, a dovoljno je samo nekoliko naranči i limuna te malo mašte. Na sušeno voće zalijepite vrpce tako da ih možete objesiti na bor, a osim limuna i naranče možete iskoristiti grejp. Što su boje raznovrsnije to će drvce izgledati ljepše. 

Uzmite naranču i limun i narežite ih na ploške debele pola centimetara. Stavite u pećnicu na 200 °C i pecite od dva do dva i pol sata. Povremeno okrenite ploške kako bi se ravnomjerno ispekle sa svake strane. Nakon toga ih izvadite i posipajte šljokicama, nemojte predugo čekati da se ohlade zato što se šljokice neće zalijepiti na pološke. Naranče i limune premažite ljepilom za decoupage (salvetna tehnika). 

Ako su ploške previše suhe premažite ih ljepilom i posipajte šljokicama. Ostavite da se u potpunosti osuše i zalijepite vrpce kako bi ih mogli vješati na božićne drvce. Po želji osim šljokica možete dodati i malo mljevenog cimeta za ugodniji miris. 

Božićni vijenac i bor od sušenih naranča ili limuna

Sušeno voće osim kao ukras za bor možete iskoristiti i za božićni vijenac. Napravite klasični okrugli vijenac od grana bora i gore zalijepite ploške sušenih naranči ili limuna. Vijenac će biti još ljepši ako ga omotate perlicama i dodate pokoju kuglicu. 

Osim klasičnog okruglog božićnog vijenca, možete napraviti vijenac za ulazna vrata u obliku bora. Na kartonu nacrtajte bor i izrežite, a potom ljepilom nalijepite ploške sušenog voća. Umjesto debla koristite štapiće cimeta. 

Lanac od sušenog voća i cimeta

Na ploškama naranči napravite dvije rupice i kroz nju provucite ukrasnu vrpcu. U pravilnom razmaku dodajte svežanj štapića cimeta, a nakon toga i božićnu kuglicu. Ovim originalnim ukrasom možete uljepšati božićno drvce, ali i ukrasne aranžmane. Miris cimeta će stvoriti domaći ugođaj. 

Kutija i bor za stol

Odlična ideja za vaš stol je drvena kutija ispunjena bijelim perlicama, bademima, češerima i ploškama sušenog voća. Aranžman će biti još efektniji ako je kutija pregrađena, a zimski ugođaj upotpunit će i grančice bora. 

Idi na 24sata

Komentari 17

  • neustrašive 13.12.2012.

    Moje voće se ne stigne osušiti jer sve pojedemo,inače je super ideja!

  • Gušter_1 08.12.2012.

    Sjećam se kako je moja baka kad sam imao oko 3-4 godine stavljala starinske božićne ukrase kao licitarska srca,drvene figurice snjegovića,anđela,Djeda Mrazova...,mala metalna zvonca i slične stvari na bor.

  • Aranka 07.12.2012.

    Možda je hit, ali fala ja ne bih...Fora je - al ja sam staromodna. Ove godine su na redu kod mene - licitari...

Komentiraj...
Vidi sve komentare