To je to što me zanima!

Povrtna ili mesna juha daje dobar okus jelu od povrća

Sjeckano povrće možete ispržiti u kineskom woku ili teflonskoj tavi ili ga pripremiti na roštilju. Višak možete ohladiti i sačuvati za ukusne ljetne salate
Vidi originalni članak

Mlade zelene tikvice imaju tanku koru, pa ih ne morate guliti, no tamna zelena kora starijih tikvica može biti gorka. Želite li tikvice kuhati na pari ili pirjati, ne morate ih soliti. Sol je potrebna samo ako pripremate starije tikvice, koje sadrže mnogo vode. Budući da imaju malo kalorija, a ipak utažuju glad, idealno su ljetno jelo koje će opskrbiti organizam antioksidansima. Njihov lagani okus odlično prija uz papriku, čija se slatkasta aroma pojačava pečenjem. Ispečete li papriku na roštilju ili u pećnici, možete je lako oguliti. Tako će jelo biti slađe i lakše probavljivo. Očišćenu papriku stavite na tanjur i prepolovite jer ćete tako sačuvati sok, koji možete iskoristiti za salatni preljev. Volite li pirjano povrće, umjesto podlijevanja vodom dajte prednost bistroj juhi jer će tako biti sočnije. Hrvatska obiteljska kuharica: Ljeto obiluje jednostavnim i zdravim receptima. U njihovu ćete se kvalitetu najbolje uvjeriti isprobate li ljetni sataraš, mesni složenac od patlidžana i pašta-šutu s povrćem.

Punjeni patlidžani
Sastojci: 4 patlidžana, 350 g luka, limenka rajčice, 350 g mljevene junetine, 100 g jogurta, 150 g sira
Patlidžane prepolovite, premažite limunom i pecite ih 30 min na 200 C. Prepržite luk, dodajte protisnute rajčice i dinstajte 15 min. Patlidžane izdubite, a sredinu izrežite na kockice te pomiješajte s mljevenom junetinom i jogurtom. Patlidžane složite u zdjelu na umak od rajčice i napunite nadjevom od mesa. Pospite sirom i pecite 40 min. Poslužite s rižom i začinima.

Ljetni sataraš s pljeskavicom
Sastojci: 60 dag rajčice , 20 dag paprike, 20 dag luka, 8 žlica ulja, 80 dag goveđeg mesa, 10 dag luka
Pirjajte luk, dodajte papriku i dolijte vodu. Nakon desetak minuta dodajte oguljenu i od koštica već očišćenu rajčicu izrezanu na manje komade. Posolite i popaprite. Meso sameljite i dodajte 10 dag sitno kosanog luka, sol, papar i usitnjene feferone. Oblikujte pljeskavice debele oko pola centimetra i naglo ih ispecite na roštilju ili u teflonskoj tavi s obje strane.

Mesni složenac
Sastojci: 70 dag patlidžana, 40 dag mljevenog mesa, glavica luka, 2 češnja češnjaka, 2 jaja, 2 dl kiselog vrhnja
Ploške patlidžana ispržite u vrućem ulju, a u posebnoj posudi pirjajte sitno kosani luk i mljeveno meso zalijevajući s malo vode. Kad meso omekša, dodajte muškatni oraščić, papar i sol. U vatrostalnu zdjelu stavite polovicu patlidžana potom mesnu smjesu pa drugu polovicu patlidžana. Sve to zalijte kiselim vrhnjem s razmućenim jajetom i pecite 30 minuta.

Pašta šuta s povrćem
Sastojci: 10 dag patlidžana,
10 dag tikvica, 7 dag luka, 5 dag maslaca, 20 dag rajčica, 2 paprike
Na ulju i maslacu pržite luk izrezan na listiće i sitno kosani češnjak. Kad se zažuti dodajte tikvice, plavi patlidžan i paprike, sve izrezano na tanke listiće. Pirjajte na laganoj vatri 20 minuta, a zatim dodajte oljuštenu usitnjenu rajčicu i sitno kosani peršin. Pirjajte još oko 30 minuta. U međuvremenu skuhajte 50 dag tjestenine u posoljenoj vodi, najbolje špageta. Procijedite je i pomiješajte s povrćem. Pašta-šutu pospite ribanim parmezanom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare