To je to što me zanima!

Poznavanje kraja ne umanjuje užitak u filmu, knjizi ili 'tekmi'

Foršpani omogućuju da se energija u mozgu, koja se inače koristi za predviđanje kraja, "troši" na uživljavanje u radnju te zato dobar film možemo gledati više puta
Vidi originalni članak

Bilo da je riječ o važnoj utakmici koju nismo gledali ili filmu kojeg željno iščekujemo, često ulažemo silan trud kako bi nam kraj ostao nepoznat jer će nam to pokvariti doživljaj. No  zapravo poznavanje kraja knjige, filma ili utakmice, može nam pružiti još veći užitak pri gledanju, utvrdila je studija Sveučilišta California. Psiholozi objašnjavaju da se na taj način oslobađa energija mozga koju inače koristimo u predviđanju razvoja događaja "troši" na dublje proživljavanje sadržaja.

Ta teorija također objašnjava zašto omiljenu knjigu  možemo čitati nekoliko puta, rečenice iz filma naučiti napamet zbog ponavljanja. Također bi mogla objasniti i popularnost detektivske serije Columbo, koja za razliku od klasičnih detektivskih priča, ubojicu otkriva već u prvim minutama. 

- Općenito, iznenađenja su nešto što nas zaokupljuje i umanjuje nam užitak zbog silnog iščekivanja. Tako često ostajemo razočarani, a važnost same radnje često je preuveličana -  zaključio je voditelj istraživanja Jonathan Leavitt.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • jethro_tuller 14.08.2011.

    istina.

Komentiraj...
Vidi sve komentare