To je to što me zanima!

Pranje prozora po receptu naših baka - prale su ih s krumpirom

Prije pranja prozora rolete su se dobro očistile od prašine, a stakla su se prala, osim krumpirom, i mješavinom vode i octa jer 'ocat daje staklu ljepši sjaj i brže se suši'
Vidi originalni članak

Ove savjete pronašli smo u Knjizi za svaku ženu koja je izdana davne 1952. godine u Zagrebu, u Hrvatskoj seljačkoj tiskari. U njoj se spominje da su naše bake prozore ribale čak i krumpirom.

Koristile su ga ovako: 'Razreže se oguljeni i čisto oprani krumpir i time se obriše staklo, zatim ispire čistom krpom i konačno osuši novinskim papirom'. Nisu pojasnili zašto baš krumpir.

POGLEDAJTE VIDEO Savjeti kako organizirati hladnjak:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prije pranja prozora rolete su se očistile od prašine, a stakla su se prala, osim krumpirom, i mješavinom vode i octa jer 'ocat daje staklu ljepši sjaj i brže se suši'. Za brisanje i sjaj stakla služi novinski papir umjesto krpa. Preporuka je bila obrisati prozore svaki dan. 

BEZ KAMENCA I HRĐE Četiri jednostavna trika s octom jako olakšavaju čišćenje doma

Još neki trikovi naših baka

Također, mrlje od vapna su sa stakla uklanjali octom, a mrlje od uljane boje - terpentinom. Za nečistoću koja ostaje nakon muha bila je dovoljna topla voda. 

Uz savjete o pranju prozora stajalo je i upozorenje: 'Prozori se ne smiju prati nikada ako u njih upire sunce, jer od sunčanih zraka staklo poprima plavkastu boju'.

KAKO ČUVATI VOĆE I POVRĆE Loši susjedi: Krumpir i luk nikad ne čuvajte zajedno, evo zašto

Kako su i slike na zidovima djelomično od stakla, i njih je trebalo redovito prati - mješavinom vode i octa te na kraju prebrisati novinskim papirom. Isto su postupali i sa ogledalima. Nečistoće od muha na okvirima slika i ogledala uklanjali su špiritom (etilnim alkoholom).

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Nap7 08.10.2022.

    Cisti dobro

  • MOCNA * 06.10.2022.

    Danas je tu magična krpa za čišćenje prozora .

Komentiraj...
Vidi sve komentare