To je to što me zanima!

Prava doza luksuza: Svilena marama pravi je dodatak jeseni

Dodajte svojoj jesenskoj garderobi malo hollywoodskog glamura i hrabro zavežite klasičnu svilenu maramu - podići će i dnevni i poslovni i večernji outfit
Vidi originalni članak

Pristaju svakom obliku tijela, svakoj visini i težini te svakom stylingu. Krasile su glumačke dive poput Grace Kelly, Gine Lollobrigide, Brigitte Bardot, obje Hepburnice i tako postale dio modne povijesti, a ponovno su oživjele u jesensko/zimskim kolekcijama Miuccie Prade za Miu Miu (slika desno), Isabel Marant i Chloë Sevigny za Opening Ceremony. 

Marama se pojavila u 19. stoljeću kao komad materijala koji služi isključivo za ukrašavanje tijela. Sto godina poslije, zahvaljujući francuskoj modnoj kući Hermés, postala je sinonim za diskretan luksuz. Godine 1920. prvi je put nadopunila kolekciju čizama, nakita, prtljage i predmeta za ukrašavanje doma, a na njihovu se tvornicu, specijaliziranu za izradu svilenih marama, čekalo još 17 godina. 

Danas se svakih 25 sekundi proda jedan primjerak tog najprepoznatljivijeg modnog dodatka u svijetu, koji je kroz svoju povijest osvanuo na britanskim poštanskim markicama i na naslovnici legendarnog Lifea, Audrey ju je nosila u filmu “Doručak kod Tiffanyja”, monegaška princeza Hermésovom je maramom povezala slomljenu ruku, a poslužila je i glumici Sharon Stone u “Sirovim strastima”... da ne idemo u detalje, znat će oni koji su gledali. Ove sezone prisjećamo se još jednog takvog kultnog proizvoda, samo nešto novijeg datuma - 10 godina McQueenove marame s lubanjama. 

Prvi put je predstavljena u proljetno/ljetnoj kolekciji Irere, koja je bila inspirirana velikim svjetskim putnicima, Kristoforom Kolumbom i kapetanom Cookom. A u studenome će svjetlo dana ugledati limitirana kolekcija od 30 marama koju je u čast nikad prežaljena dizajnera, kreirao još jedan estetski “provokator”, Damien Hirst. 

Filmske marame prekrasne glumice

Audrey Hepburn u filmu “Šarada” iz 1963. skrivala se iza marame i tamnih naočala. A u filmu“Doručak kod Tiffanyja” bila je jednostavno neodoljiva s crnim šeširom širokoga oboda koji je krasila dugačka Hermésova marama.

Lubanje su stigle i u high street dućane

Svaka marama u limitiranoj kolekciji Damiena Hirsta bit će ukrašena njegovim slikama iz serije “Etnomologija”. Tako će se na njima naći leptiri, kukci, pauci i drugi insekti u kaleidoskopskim geometrijskim oblicima koji tvore McQueenov omiljeni motiv. Izrađene su od kašmira, šifona, kepera i svile, a moći će se kupiti od sredine studenoga po cijeni od 315 funti. Kako bi odali počast slavnom dizajneru, ne morate isprazniti novčanik; Mango, 109 kn.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • vali30 09.10.2013.

    baš se vidim elegantna u tramvaju s maramom na glavi zavezana kao kod audrey na slici, šik nema što...

  • La Vanda 09.10.2013.

    Nositi maramu na glavi može samo lijepo, mlado, njegovano i lijepo našminkano lice. U suprotnom, ni najluksuznija Hermes marama ne može pomoći.

  • mila 19 09.10.2013.

    marama na glavi ženu čini tajanstvenom kao i šešir ali od nekih napravi šantoću...ako ne zna odabrat boju i splest punđu ispod...nije sve za svaku ženu..pa odabirimo po ukusu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare