Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Prava doza luksuza: Svilena marama pravi je dodatak jeseni

Prava doza luksuza: Svilena marama pravi je dodatak jeseni
4

Dodajte svojoj jesenskoj garderobi malo hollywoodskog glamura i hrabro zavežite klasičnu svilenu maramu - podići će i dnevni i poslovni i večernji outfit

VIDEO

Pristaju svakom obliku tijela, svakoj visini i težini te svakom stylingu. Krasile su glumačke dive poput Grace Kelly, Gine Lollobrigide, Brigitte Bardot, obje Hepburnice i tako postale dio modne povijesti, a ponovno su oživjele u jesensko/zimskim kolekcijama Miuccie Prade za Miu Miu (slika desno), Isabel Marant i Chloë Sevigny za Opening Ceremony. 

Marama se pojavila u 19. stoljeću kao komad materijala koji služi isključivo za ukrašavanje tijela. Sto godina poslije, zahvaljujući francuskoj modnoj kući Hermés, postala je sinonim za diskretan luksuz. Godine 1920. prvi je put nadopunila kolekciju čizama, nakita, prtljage i predmeta za ukrašavanje doma, a na njihovu se tvornicu, specijaliziranu za izradu svilenih marama, čekalo još 17 godina. 

Danas se svakih 25 sekundi proda jedan primjerak tog najprepoznatljivijeg modnog dodatka u svijetu, koji je kroz svoju povijest osvanuo na britanskim poštanskim markicama i na naslovnici legendarnog Lifea, Audrey ju je nosila u filmu “Doručak kod Tiffanyja”, monegaška princeza Hermésovom je maramom povezala slomljenu ruku, a poslužila je i glumici Sharon Stone u “Sirovim strastima”... da ne idemo u detalje, znat će oni koji su gledali. Ove sezone prisjećamo se još jednog takvog kultnog proizvoda, samo nešto novijeg datuma - 10 godina McQueenove marame s lubanjama. 

Prvi put je predstavljena u proljetno/ljetnoj kolekciji Irere, koja je bila inspirirana velikim svjetskim putnicima, Kristoforom Kolumbom i kapetanom Cookom. A u studenome će svjetlo dana ugledati limitirana kolekcija od 30 marama koju je u čast nikad prežaljena dizajnera, kreirao još jedan estetski “provokator”, Damien Hirst. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Filmske marame prekrasne glumice

Audrey Hepburn u filmu “Šarada” iz 1963. skrivala se iza marame i tamnih naočala. A u filmu“Doručak kod Tiffanyja” bila je jednostavno neodoljiva s crnim šeširom širokoga oboda koji je krasila dugačka Hermésova marama.

Lubanje su stigle i u high street dućane

Svaka marama u limitiranoj kolekciji Damiena Hirsta bit će ukrašena njegovim slikama iz serije “Etnomologija”. Tako će se na njima naći leptiri, kukci, pauci i drugi insekti u kaleidoskopskim geometrijskim oblicima koji tvore McQueenov omiljeni motiv. Izrađene su od kašmira, šifona, kepera i svile, a moći će se kupiti od sredine studenoga po cijeni od 315 funti. Kako bi odali počast slavnom dizajneru, ne morate isprazniti novčanik; Mango, 109 kn.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje