To je to što me zanima!

Prava roditeljska praksa koja odgaja male optimiste

Optimistična djeca znaju si bolje objasniti poraz, imaju osvješteniji doživljaj vlastitih vrijednosti i bolje se oporavljaju od loših, neugodnih iskustava
Vidi originalni članak

Djeca odmalena oponašaju roditelje, uče na njihovu primjeru kako se ponašati i, unatoč vlastitu karakteru, postaju vrlo slična njima - pa tako i pesimisti ili optimisti. Roditelji katkad u neprestanoj borbi s poslom i obitelji znaju zaboraviti koliko njihovo ponašanje u svakodnevnim, pa i nebitnim, situacijama utječe na oblikovanje stavova njihovih mališana. Ako u kući prevladava razmišljanje da nikome ne možeš vjerovati i da ne možeš uspjeti ako nemaš vezu, gotovo su stopostotne šanse da će i djeca tako razmišljati, tvrde stručnjaci. Postupno se razvijaju mali pesimisti, a pesimizam, upozoravaju psiholozi, umna je navika koja vodi razornim posljedicama - depresivnom ponašanju, malodušnosti, lošem uspjehu u školi, pa i lošijem zdravlju.
Optimistična djeca znaju si bolje objasniti poraz, imaju osvješteniji doživljaj vlastitih vrijednosti i bolje se oporavljaju od loših iskustava. Budući da su roditelji glavni “distributeri” načina razmišljanja i razvoja dječjeg mozga, važno je da nauče kako osigurati djeci zdravo mentalno razmišljanje, smatraju psiholozi. Prije svega roditelji bi trebali poraditi na vlastitu načinu razmišljanja. Ono se neće promijeniti tijekom noći, no potrebno je raditi na njemu te u svakoj situaciji pokušati zastati i razmisliti o optimističnoj verziji. Praksom se može naučiti drukčije razmišljati o životnim situacijama. Potrebno je objasniti djetetu i da postoji poveznica između onoga što misle i što osjećaju. Pokažite im to tako da naglas kažete što mislite o nekom sretnom događaju te kako će to odmah i u vama pobuditi dobre osjećaje.

HVATAČ MISLI UČI DJECU EMOTIVNOSTI
Pokažite djeci igru hvatač misli. Kažite im da svaki put kada se, primjerice zbog niske ocjene, osjećaju vrlo loše, razmisle o tome. Treba im objasniti kako će misli poput “nisam ni za što” ili “neću uspjeti” utjecati na njihovo raspoloženje i ponašanje. Ako prepoznaju osjećaje, lakše će prepoznati sličnu situaciju i tako se riješiti negativnih misli.

ONO ŠTO SE AUTOMATSKI POMISLI, NIJE UVIJEK TOČNO

Ako je dijete mislilo loše o sebi zbog niske ocjene ili bilo kojega drugog događaja, objasnite mu da ono što je tada mislilo, nije nužno i točno. Također, ne smije vjerovati u te tvrdnje i ograničavati se na neuspjeh.

POSLJEDICE NIKAD NISU TOLIKO STRAŠNE
Poučite dijete kako točnije razmišljati u lošim situacijama. Trebali bi se podsjetiti na područja u kojima su bolji, prošle uspjehe u školi i sl., ali i misliti da loš događaj i nije toliko loš te da vjerojatno neće imati posljedice kakve je zamislilo.
>>> Pesimizam je izravno povezan s depresijom i niskim osjećajem samopouzdanja. Svakih 20 godina udvostruči se stopa depresivne djece
>>> Malo stvari je tako razorno u životu kao što smo isprva mislili. Djecu treba poučiti istome, zbog čega će razmišljati realnije, ne razmišljati o najgorim opcijama i biti samopouzdaniji

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare