To je to što me zanima!

Pravi minigenijalci: Bebe znaju da im stižu roditeljski zagrljaji

Novorođenčad ne samo da se priprema za zagrljaj nego i čita misli roditelja. Također, što su starije, to bebe postaju vještije pri prilagođavanju držanja tijela
Vidi originalni članak

Bebe stare već dva mjeseca znaju kad će ih roditelj podignuti pa stisnu tijelo kako bi se pripremile, pokazalo je britansko istraživanje. Novorođenčad zna kad im se majke približavaju s ispruženim rukama, prestanu se meškoljiti, stisnu se u iščekivanju i rašire ruke te majkama tako olakšavaju da ih lakše podignu. Otkriće bi moglo biti i važan pokazatelj problema u razvoju, uključujući i autizam. 

- Između dva i četiri mjeseca bebe povećavaju koordinaciju pokreta, tj. brzo postanu vješte pri olakšavanju roditeljima da ih podignu - kaže voditelj istraživanja prof. Reddy. A da djeca dobro razumiju odrasle, pokazuje i to što odlično razumiju govor lica i tijela, što znanstvenici nazivaju “čitanjem misli”. 

Istraživanje je pokazalo da bebe osjete i najmanje psihološke promjene u nečijem izrazu lica. Osim telepatije u bebine supermoći spadaju i vid te sluh ravan onom Supermana jer njihov mozak se tek uči filtrirati informacije pa intenzivnije vide boje i čuju zvukove. 

Tek rođene bebe razlikuju svoj jezik od stranog

Bebe mogu razlikovati vlastiti jezik od stranog već nekoliko dana nakon rođenja, otkrili su znanstvenici iz Washingtona i Stockholma. To objašnjavaju time što bebe još u utrobi nauče određene glasove iz majčina govora. Samoglasnici iz njezina govora najjače su zvukovne jedinice i dijete ih se u utrobi čvrsto drži. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Stevi 08.07.2013.

    ima li išta čudesnije?ljepše?umiljatije? od tih malih stvorenja koja nam donese ljubav,radosti,veselja,suze,iščekivanja....život....zahvalna sam što sam mogla osjetiti radost toga iskustva...

  • tigric@77 08.07.2013.

    i jesu minigenijalci i od njih možemo puno toga naučiti :)

  • kung fu panda 07.07.2013.

    ja sam maja hoću doj doji i ja sam vejika idem tebe kaufjand tako moja bebica rezonira

Komentiraj...
Vidi sve komentare