To je to što me zanima!

Prerađeno meso "krivac" je za svaku 30-u smrt i vodi raku

Paštete, kobasice i salame pune su kolesterola, nitrita i nitrata, pa oni koji ih redovito jedu imaju od 40 do 70 posto veći rizik da će umrijeti u mlađoj dobi
Vidi originalni članak

Prehrana koja se bazira u velikoj mjeri na mesu povezana je s nastankom brojnih bolesti, od srčanih oboljenja pa sve do karcinoma, pokazala je studija deset europskih zemalja provedena na više od 450.000 ljudi. Znanstvenici su otkrili da se redoviti unos prerađenog mesa poput kobasica, salama, hrenovki i suhomesnatih proizvoda može okriviti za svaku 30-u smrt, piše Daily Mail.

Već je unos do 20 grama na dan takvog mesa proglašen štetnim za zdravlje, jer sadrži visoku koncentraciju masnoća, a ponajprije kolesterola.

Tijekom višegodišnje studije umrlo je 26.344 ispitanika, a oni koji su svakodnevno jeli veće količine mesa imali su od 40 do 70 posto veći rizik od prijevremene smrti.

Količina bijelog mesa, poput onog od peradi, nije povezana s većim rizikom od srčanih bolesti i raka - izvijestili su znanstvenici.

Rezultati studije ukazuju da je najopasnije meso za čovjekovo zdravlje definitivno ono prerađeno, jer se u njega stavljaju životinjski ostaci poput iznutrica, kože i kostiju životinja, a također obiluju velikim količinama soli, nitrata i nitrita direktno povezanih s malignim bolestima.  

Idi na 24sata

Komentari 35

  • krčinec 10.03.2013.

    svaki čovijek ima drugačije gene ovo sa salamom je glupost kao i sa cigaretama ako te hoče bolest nemožeš joj pobječ da živiš ispod staklenog zvona

  • zdrawe 09.03.2013.

    svima ovima koji sebe hoce nesto dokazat sa ovakvim clancima porucujem da hrvatski gradani znaju kome je u interesu da se u hrvatskoj prekine sa kolinjem i sl dogadajima,, pazato prodaju pamet o mesu i mesnim preradevinama,,kao i npr natpisi kako se treba drzavi platit 50lipa za svaku ubranu sparogu a valjda i za gljive i sl, bilje,,ili da jednostavno svi koji zive u cistoj prirodi, moraju milanovicu i jakovini placat sto vise to bolje i to svakodnevno,,a iz evrope treba samo uvozit sto vise stvari sto oni ne zele kod sebe,, i za to isto da novce dobiva ova vlada,,

  • dubi1953 09.03.2013.

    Sve treba jesti, ali u nićemu ne pretjerivati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare