To je to što me zanima!

Preslasna juha s čvarcima ili čipsom od pancete, pršuta...

Pravilo za savršenu juhu je uvijek isto - najvažnije je kad juha zakipi, da se s površine pokupi pjena koja je isplivala na površinu te da se kuha na laganoj vatri
Vidi originalni članak

Za finu okrepljujuću juhu, bilo onu kremastu ili bistru, kombinirajte povrće koje najviše volite. Bistru juhu pripravite od klasičnog povrća za juhu i govedine i piletine, ali i ribe ili rakova. No pravilo je uvijek isto - najvažnije je kad juha zakipi, da se s površine pokupi pjena koja je isplivala na površinu te da se kuha na laganoj vatri. 

Povrće se kuha kraće da se ne izgube nutritivne vrijednosti i boja. 

Duljim iskuhavanjem, objašnjava nam šef i vlasnik restorana Agava Belizar Miloš, dobiva se koncentriranija, zapravo kvalitetnija juha. Kod guste ili krem juhe sve je obrnuto. Povrće se kuha kraće da se ne izgube nutritivne vrijednosti i boja. Za ukusniju krem juhu povrće je uvijek bolje kuhati u povrtnom ili laganom pilećem temeljcu nego u vodi. Krem juhu možete napraviti i kao dvobojnu na tanjuru. 

- Ako pravite dvokomponentne juhe, uvijek birajte suprotstavljene okuse i arome koje će se, kad se spoje, napraviti uravnoteženu cjelinu. Držite se osnovnih pravila sljubljivanja okusa - slatko-kiselo ili lagano-pikantno. Naravno, birajte i namirnice koje se slažu, ali nemojte se bojati ni eksperimentirati. Probajte kombinacije: buča-kesten, špinat-skuta ili ricotta, krumpir-rikula, kopriva-buča/krumpir/mrkva - govori Miloš. 

S koprom, peršinom, mažuranom, bosiljkom, kaduljom ili ružmarinom u juhi nikako ne možete pogriješiti. 

Prilikom začinavanja, lagane namirnice začinite laganim mirodijama i obrnuto. Primjerice, ružmarin, timijan i kadulja su snažni, ali u pravoj mjeri aromatični i ugodni pa je izuzetno važno da s mirodijama ne pretjerujete. No s koprom, peršinom, mažuranom, bosiljkom, kaduljom ili ružmarinom ne možete pogriješiti. Maštovite dodatke juhi možete napraviti i sami. 

- Od domaće svježe tjestenine, juhu možete posipati i čipsom od pancete, pršuta ili kobasice, pa i dehidriranim povrćem, poput luka, češnjaka, rajčice ili paprike, koje termički obradite u pećnici na niskoj temperaturi, između 50-70°C. Odličan dodatak su i aromatizirani krutoni sa začinskim biljem, češnjakom i uljem od tartufa - govori Miloš. Za finalno ukrašavanje potrebna vam je samo posuda s malim otvorom i mirna ruka kako bi ulje ili vrhnje na juhi iscrtali u jednom potezu.

Marko Lukunić/Pixsell

Dvobojna juha s čvarcima

Sastojci: 1 kg kopriva, 0,5 kg mrkve, 2 ljutike, 1 l pilećeg temeljca, 10 dag maslaca, sol, papar, maslinovo ulje, čvarci od crne slavonske svinje, čvarci, žličica škroba od riže

Priprema: Listove koprive operite i blanširajte te procijedite. Utisnite ljutiku i pirjajte je na maslacu. Dodajte prstohvat šećera. Kad se karamelizira, dodajte koprivu i podlijte temeljcem. Izblendajte. Vratite je u lonac i dodajte rižin škrob. Začinite solju i paprom. Mrkvu skuhajte u pilećem temeljcu pa je stavite u blender. Dodajte maslac i postupno dodajte temeljac do željene gustoće. Servirajte kao na slici i dodajte čvarke u juhu od mrkve.

Dreamstime

Krem juha od krumpira

Sastojci: 350 g krumpira, l vode, 2 dl vrhnja, 1/2  dl mlijeka, 3 žlice naribanog sira, 50 g maslaca, žumanjak, sol, papar, 60 g dimljene slanine, bosiljak; karamelizirani luk: 30 g maslaca, sol, papar, 2 crvena luka, 2 žlice vinskog octa,  žličica mediteranskog začina, mesni temeljac

Priprema: Prepržite luk s octom i kuhajte dok ne ispari. Smanjite vatru, dodajte maslac i zalijte s malo temeljca. Pirjajte dok se ne zgusne pa ga začinite. Krumpire kuhajte dok ne omekšaju. Ocijedite vodu i stavite je sa strane, a krumpir propasirajte i vratite u lonac. Dodajte maslac umućen sa žumanjkom, nalijte vrhnje pomiješano s mlijekom i vodu u kojoj se krumpir kuhao. Ostavite juhu na vatri da se dobro zagrije i dodajte bosiljak. Poslužite s prženom slaninom i karameliziranim lukom.

Stock Food

Pileća juha s povrćem

Sastojci: 1 i 1⁄2 l vode, 2 stapke celera, manji poriluk, luk, češanj češnjaka, 4 mrkve, papar u zrnu, 1⁄2 cvjetače, 1⁄2 pileta, žlica peršina

Priprema: Povrće narežite na ploške. Stavite sve osim cvjetače u hladnu vodu s mesom, preprženim lukom, češnjakom i zrnima papra. Kad zavrije, smanjite vatru i kuhaje na laganoj vatri oko sat vremena. Zadnjih 20 minuta začinite solju i dodaje cvjetiće cvjetače. Ocijedite juhu, narežite i ubacite manje komade mesa, sjeckano kuhano povrće i cvjetaču.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • kung fu panda 03.02.2016.

    kod mene danas juha od brokule :))

  • Moslavka 03.02.2016.

    Opet ja, sto se tice cvaraka ne u juhi nego sa domacim kruhom i malo luka a nekada i sa malo cesnjaka. Mama je pravila cvarkase, pa onda i mljeveni cvarki da se mogu namazati na kruh, e to mi fali.

  • Moslavka 03.02.2016.

    Ja zivim u Kanadi, izmedju mojih prijatelja, ne u cijeloj naciji, naravno ne, imenovana sam kraljica juha i salata, onda punjenih paprika, sarmica, da ne nabrajam. Ja mogu napravit juhicu od svacega, narocito ako je neka viroza. Kcer mi je veganka i dala mi je dobar savjet kako sacuvati sve sto od povrca upotrebim. Sve dobro oprati, zamrznuti i kada hoces juhicu i nisi vegetarinaka, veganka, dodaj kokosje nogice ili telece koscice. Ja jos uvijek pravim domace rezance a nisam alergicna na koje mogu kupiti iz Madjarske ili Njemacke. Volim jesti ali svejedno sam mrsava.

Komentiraj...
Vidi sve komentare