To je to što me zanima!

Previše bijele izaziva stres, a puno plave može vas rastužiti

Dok se većina osjeća ugodno u prostorima s prirodnim i uniformiranim paletama boje, ako u prostoriji postoji samo jedna nijansa, to može imati suprotan učinak, kaže stručnjakinja za psihologiju dizajna
Vidi originalni članak

Previše crvene, bijele i svijetlih nijansi u domu, kao i kombinacije izrazito jakih boja, mogu pojačati osjećaj stresa, upozoravaju stručnjaci.

- Crvena stimulira i povećava broj otkucaja srca, ubrzava nam disanje i aktivira hipofizu, a ona kontrolira naše općenito stanje i ako je preaktivna može dovesti do stresa - objasnila je Amber Dunford, stručnjakinja za psihologiju dizajna.

Dodala je i da, suprotno uvriježenom mišljenju, bijela može potaknuti tjeskobu ako je ima previše u nekom prostoru.

SIMPTOM BOLESTI Jednostavan test prstima koji ponekad ukazuje na rak pluća

- Dok se većina osjeća ugodno u prostorima s prirodnim i uniformiranim paletama boje, ako u prostoriji postoji samo jedna nijansa, to može imati suprotan učinak - rekla je Dunford.

ŽELE SAMOODRŽIVO IMANJE Eko-časne iz Lužnice: Račune smanjile s 40.000 na 1000 kn

Crvenu zamijenite blagom nijansom ružičaste. Umjesto bijele bolje su bež nijanse, no ne pretjerujte jer previše bjeline može potaknuti osjećaj panike. Plava i zelena umiruju, no previše plave potaknut će tugu.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Aj ća. 27.11.2019.

    "..i dodaj svijetu malo boje, čudo moje..." Kod mene svega ima, od crvene, lila, fuksije, žute, bijele, sivkaste, bež... 🙈 svaka prostorija u kuci, svoju boju.. ne sva 4 zida, al ono 2 bijela, a 2 u drugoj istoj boji... i sve ok. 🙃

  • 27.11.2019.

    meni bijela je super i uopće mi ne smeta

  • MOC JE U ZNANJU 27.11.2019.

    Bela boja zidova baš mi prija . :-))))

Komentiraj...
Vidi sve komentare