To je to što me zanima!

Prilog o ljekovitim začinima i domaćem bilju potražite u četvrtak uz naše novine...

Nova knjižica detaljno donosi još ljekovitih biljaka, koje bi se trebale naći u vašoj kuhinji. Sve o njima saznajte 4. svibnja u 24sata...
Vidi originalni članak

Začinsko bilje tradicionalno se koristi u kulturama diljem svijeta i sve je popularnije u modernoj medicini kao prirodan dodatak pri liječenju. Znanstveno je dokazano da začini ubrzavaju metabolizam, smanjuju upalu i snižavaju šećer. Za šafran se vjeruje da djeluje kao umirujuće sredstvo. Cimet pomaže u regulaciji krvnog tlaka, a hren potiče iskašljavanje. Kurkumu smatraju prirodnim antibiotikom... 

U prilogu koji se uz 24sata dijeli u četvrtak 4. svibnja, saznajte sve o gavezu, preslici ili plučnjaku. Jeste li znali da je gavez jedan od najboljih biljnih melema protiv reume i išijasa, a djelotvoran je i protiv upaljenih hemoroida. Oni koji imaju problema s koljenima, gavezovu mast mogu lagano nanijeti na bolna mjesta, omotati plastičnom folijom, a nakon toga šalom. Bol će se smanjiti ili potpuno prestati.

U narodnoj medicini koristi se i šumska jagoda, odnosno čaj od listova jagode kao lijek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripe, prehlade i kostobolje. Za tu su svrhu idealni su listovi šumskih jagoda, koji se skupljaju u vrijeme cvatnje, prije nego što se razviju plodovi. Oni mogu pomoći kod oporavka nakon bolesti, za jačanje imuniteta, kod bolesti žuči i jetre, kao prevencija želučanih bolesti, kod artritisa i reume. Koriste se i u liječenju anemije te kod povišenog kolesterola i krvnog tlaka.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare