To je to što me zanima!

'Privjesci' u WC školjci opasni su za okoliš, ali i za vašu kožu

MIRISI IZ VOĆA Neionske tvari u sredstvima za WC školjku bolji su za vodu s puno kamenca. Mirisi dolaze iz limonena iz soka agruma, navodi kemičar Ivan Nemet...
Vidi originalni članak

Od kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća pojavljuju se sredstva za čišćenje i proizvodi za osvježavanje WC školjke, dobro poznate posudice ili košarice sa sredstvima u obliku kuglice, gela, tekućine... Stavljaju se na rub WC školjke, a ostatak učini voda tijekom ispiranja. 

Ovi proizvodi mogu biti jednokratni, kao “refill”, odnosno da se ponovno pune, te njihova kombinacija. U Hrvatskoj se svake godine proda nekoliko milijuna ovakvih proizvoda, i to najviše jednokratnih.

CIMET, LIMUN, KAVA... Evo kako se riješiti neugodnih mirisa u stanu - brzo i lagano

Glavni sastojci sredstava za čišćenje WC školjki su površinski aktivne tvari koje u “suradnji” s vodom odlično uklanjaju nečistoće. Smanjujući površinsku napetost vode poboljšavaju učinak uklanjanja nečistoća. Postoji više vrsta ovih tvari, a upotrebljavaju se ovisno o tome koji se učinak želi postići. 

Površinski aktivne tvari smanjuju silu koja se javlja u dodiru dvije tvari koje se ne miješaju, na primjer ulje i voda. Stoga će oni omogućiti da se ulje i masne tvari otapaju u vodi. Nečistoća će se odvajati od podloge te će spriječiti da se nečistoća ponovo veže na podlogu. 

Otapaju masti i ulja

Sredstva za čišćenje WC školjki čije smo deklaracije proučavali sadrže neionske i anionske površinski aktivne tvari.  Neionske tvari su pogodnije za čišćenje zato što puno lakše djeluju u tvrdoj, odnosno vodi s puno kamenca. Njima ne smetaju kalcij i magnezij, kojih ima u tvrdoj vodi, zato je dobro da se sredstva s neionskim površinski aktivnim tvarima koriste u mjestima s tvrdom vodom. 

Uspoređujući deklaracije, vidi se kako svaki proizvod ima i mirise. Limonen je čest sastojak, a riječ je o spoju koji ima ugodan miris i sastojak je  mnogih eteričnih ulja, primjerice metvice. Izoliran je iz ploda limuna pa mu otuda i ime. Dobiva se kao popratni proizvod pri proizvodnji soka citrusa (naranča, limun, grejp, mandarina). Osim što miriše, ujedno odmašćuje te se sve više upotrebljava. Inače se koristi u kemijskim sintezama kao otapalo te kao dodatak u kozmetici.

Kao miris često se upotrebljava i heksil cinamal, inače prirodni sastojak esencijalnog ulja kamilice. Također, u ovim preparatima može se pronaći i eukaliptol. Lišće i ulje eukaliptusa služe za olakšavanje tegoba s disanjem, kod astme, bronhitisa te raznih infekcija, kod reumatičnih oboljenja, te za pripravu kupki. Čisto eterično ulje je bezbojna ili zelenkastožuta tekućina, a miris odbija i komarce.  

Alternativa ovim sredstvima za čišćenje i osvježavanje WC školjki su proizvodi na bazi limuna, octa i drugih prirodnih tvari, koji se mogu pripraviti i kod kuće. Limunska kiselina je organska kiselina koja je puno blaža od kiselina koje se upotrebljavaju u sredstvima za čišćenje. Dovoljno je otopiti pola šalice kiseline u pola litre vode te nanijeti na površinu.

Preporučuje se i za prevenciju, kad se kamenac tek počinje stvarati. Limunska kiselina koja se ovako koristi bezopasna je za zdravlje i za okoliš, za razliku od komercijalnih proizvoda.

HIGIJENA Piše na dezićima da drže i 96 sati, ali ipak se treba i oprati

Ocat i limun dobre zamjene

Može se koristiti i ocat. Kamencem zahvaćena površina tretira se octom, a nakon što obavi posao ispere se vodom. Najbolji je obični bijeli alkoholni ocat koji se prije korištenja mora poprilično razrijediti  s vodom. Može se staviti i malo limunova soka, koji također dobro čisti ili eterično ulje limuna koji sadrži i limonen. Riječ je o tvari ugodna mirisa, sastojku mnogih eteričnih ulja koji osim što lijepo miriše ima svojstvo odmašćivanja i sve se više koristi.

Blink ima prirodnu smjesu mirisa i mravlju kiselinu - 16,90 kuna/50 g

Blink ima između 15 i 30 posto anionskih tenzida, a tu su i neionsi tenzidi, manje od 5%. Od mirisnih sastojaka tu su i limonen i citral, prirodna smjesa mirisnih sastojaka. Kao konzervans tu su i mravlja kiselina, prisutna kod mrava i u koprivama i mliječna kiselina - prisutna u preforsiranim mišićima nakon neplaniranog napora.

Domestos ima miris limonena iz soka agruma - 7,90 kuna/40 g

Ima više od 30 posto anionskih tenzida za uklanjanje kamenca. Konzervansi su protiv bakterija te ima mirisne sastojke, primjerice limonen. Može izazvati alergije, a kao i ostale proizvode treba ga čuvati dalje od djece. Također može izazvati  jako nadraživanje oka. 

Duck agresivan za oči, kao i ostali proizvodi - 12,90 kuna/38,6 g

Ima više od 30 posto anionskih tenzida, te manje od pet posto amfoternih tenzida. Miris daje kumarin, linalool, citral, geraniol, citronelol. Proizvod je podjednako agresivan za kožu i oči kao ostali proizvodi.  

Sanitar dobar za tvrdu vodu - 15,90 kuna/62 ml

Sadrži 5-15% neionskih površinski aktivnih tvari te anionske površinski aktivne tvari. Tu su i mirisni sastojci kumarin, citral, linalool, te dva konzervansa koji sprečavaju prekomjerno množenje mikroorganizama. U slučaju kontakta s očima može izazvati teška oštećenja, a nakon svakog korištenja potrebno je dobro oprati ruke.

Denk Mit ima gorku tvar protiv gutanja - 5,90 kuna/40 g

Denk mit WC uložak za čišćenje i sprečavanje nastanka kamenca sadrži više od 30 posto anionskih površinski aktivnih tvari. Sadrži i bitrex protiv gutanja, te boji vodu u plavo iako nije navedeno o kojem se bojilu radi. Sadrži i mirisne sastojke heksil cinamal i limonen te eukaliptol.  

Bref s izbjeljivačima na bazi klora - 16,90 kuna/50 g

Bref sadrži više od 30 posto anionskih tenzida te između pet i 15 posto neionskih tenzida te i izbjeljivači na bazi klora i mirisni sastojak - limonen. Proizvod je štetan za vodeni okoliš s dugotrajnim učincima, a opasan je i za zdravlje ljudi.

VIDI OVO: Što vaša krvna grupa govori o vama?

Idi na 24sata

Komentari 6

  • crnka1 29.08.2018.

    Bref mi je odlican

  • black_cat 29.08.2018.

    Denk Mint od 5 kn provjereno najbolji. Lijepe azurne boje. Mjehurići postojani. Štetnost nikakva, i dalje dišem i hodam.

  • lopinaizhr 29.08.2018.

    Skupi ko u apoteci...

Komentiraj...
Vidi sve komentare