Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

'Privjesci' u WC školjci opasni su za okoliš, ali i za vašu kožu

'Privjesci' u WC školjci opasni su za okoliš, ali i za vašu kožu

MIRISI IZ VOĆA Neionske tvari u sredstvima za WC školjku bolji su za vodu s puno kamenca. Mirisi dolaze iz limonena iz soka agruma, navodi kemičar Ivan Nemet...

VIDEO

Od kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća pojavljuju se sredstva za čišćenje i proizvodi za osvježavanje WC školjke, dobro poznate posudice ili košarice sa sredstvima u obliku kuglice, gela, tekućine... Stavljaju se na rub WC školjke, a ostatak učini voda tijekom ispiranja. 

Ovi proizvodi mogu biti jednokratni, kao “refill”, odnosno da se ponovno pune, te njihova kombinacija. U Hrvatskoj se svake godine proda nekoliko milijuna ovakvih proizvoda, i to najviše jednokratnih.

Evo kako se riješiti neugodnih mirisa u stanu - brzo i lagano
Evo kako se riješiti neugodnih mirisa u stanu - brzo i lagano

Glavni sastojci sredstava za čišćenje WC školjki su površinski aktivne tvari koje u “suradnji” s vodom odlično uklanjaju nečistoće. Smanjujući površinsku napetost vode poboljšavaju učinak uklanjanja nečistoća. Postoji više vrsta ovih tvari, a upotrebljavaju se ovisno o tome koji se učinak želi postići. 

Površinski aktivne tvari smanjuju silu koja se javlja u dodiru dvije tvari koje se ne miješaju, na primjer ulje i voda. Stoga će oni omogućiti da se ulje i masne tvari otapaju u vodi. Nečistoća će se odvajati od podloge te će spriječiti da se nečistoća ponovo veže na podlogu. 

Otapaju masti i ulja

Sredstva za čišćenje WC školjki čije smo deklaracije proučavali sadrže neionske i anionske površinski aktivne tvari.  Neionske tvari su pogodnije za čišćenje zato što puno lakše djeluju u tvrdoj, odnosno vodi s puno kamenca. Njima ne smetaju kalcij i magnezij, kojih ima u tvrdoj vodi, zato je dobro da se sredstva s neionskim površinski aktivnim tvarima koriste u mjestima s tvrdom vodom. 

Uspoređujući deklaracije, vidi se kako svaki proizvod ima i mirise. Limonen je čest sastojak, a riječ je o spoju koji ima ugodan miris i sastojak je  mnogih eteričnih ulja, primjerice metvice. Izoliran je iz ploda limuna pa mu otuda i ime. Dobiva se kao popratni proizvod pri proizvodnji soka citrusa (naranča, limun, grejp, mandarina). Osim što miriše, ujedno odmašćuje te se sve više upotrebljava. Inače se koristi u kemijskim sintezama kao otapalo te kao dodatak u kozmetici.

Kao miris često se upotrebljava i heksil cinamal, inače prirodni sastojak esencijalnog ulja kamilice. Također, u ovim preparatima može se pronaći i eukaliptol. Lišće i ulje eukaliptusa služe za olakšavanje tegoba s disanjem, kod astme, bronhitisa te raznih infekcija, kod reumatičnih oboljenja, te za pripravu kupki. Čisto eterično ulje je bezbojna ili zelenkastožuta tekućina, a miris odbija i komarce.  

Young woman squeezing lemon, studio shot

Alternativa ovim sredstvima za čišćenje i osvježavanje WC školjki su proizvodi na bazi limuna, octa i drugih prirodnih tvari, koji se mogu pripraviti i kod kuće. Limunska kiselina je organska kiselina koja je puno blaža od kiselina koje se upotrebljavaju u sredstvima za čišćenje. Dovoljno je otopiti pola šalice kiseline u pola litre vode te nanijeti na površinu.

Preporučuje se i za prevenciju, kad se kamenac tek počinje stvarati. Limunska kiselina koja se ovako koristi bezopasna je za zdravlje i za okoliš, za razliku od komercijalnih proizvoda.

Piše na dezićima da drže i 96 sati, ali ipak se treba i oprati
Piše na dezićima da drže i 96 sati, ali ipak se treba i oprati

Ocat i limun dobre zamjene

Može se koristiti i ocat. Kamencem zahvaćena površina tretira se octom, a nakon što obavi posao ispere se vodom. Najbolji je obični bijeli alkoholni ocat koji se prije korištenja mora poprilično razrijediti  s vodom. Može se staviti i malo limunova soka, koji također dobro čisti ili eterično ulje limuna koji sadrži i limonen. Riječ je o tvari ugodna mirisa, sastojku mnogih eteričnih ulja koji osim što lijepo miriše ima svojstvo odmašćivanja i sve se više koristi.

Blink ima prirodnu smjesu mirisa i mravlju kiselinu - 16,90 kuna/50 g

Blink ima između 15 i 30 posto anionskih tenzida, a tu su i neionsi tenzidi, manje od 5%. Od mirisnih sastojaka tu su i limonen i citral, prirodna smjesa mirisnih sastojaka. Kao konzervans tu su i mravlja kiselina, prisutna kod mrava i u koprivama i mliječna kiselina - prisutna u preforsiranim mišićima nakon neplaniranog napora.

Domestos ima miris limonena iz soka agruma - 7,90 kuna/40 g

Ima više od 30 posto anionskih tenzida za uklanjanje kamenca. Konzervansi su protiv bakterija te ima mirisne sastojke, primjerice limonen. Može izazvati alergije, a kao i ostale proizvode treba ga čuvati dalje od djece. Također može izazvati  jako nadraživanje oka. 

Duck agresivan za oči, kao i ostali proizvodi - 12,90 kuna/38,6 g

Ima više od 30 posto anionskih tenzida, te manje od pet posto amfoternih tenzida. Miris daje kumarin, linalool, citral, geraniol, citronelol. Proizvod je podjednako agresivan za kožu i oči kao ostali proizvodi.  

Sanitar dobar za tvrdu vodu - 15,90 kuna/62 ml

Sadrži 5-15% neionskih površinski aktivnih tvari te anionske površinski aktivne tvari. Tu su i mirisni sastojci kumarin, citral, linalool, te dva konzervansa koji sprečavaju prekomjerno množenje mikroorganizama. U slučaju kontakta s očima može izazvati teška oštećenja, a nakon svakog korištenja potrebno je dobro oprati ruke.

Denk Mit ima gorku tvar protiv gutanja - 5,90 kuna/40 g

Denk mit WC uložak za čišćenje i sprečavanje nastanka kamenca sadrži više od 30 posto anionskih površinski aktivnih tvari. Sadrži i bitrex protiv gutanja, te boji vodu u plavo iako nije navedeno o kojem se bojilu radi. Sadrži i mirisne sastojke heksil cinamal i limonen te eukaliptol.  

Bref s izbjeljivačima na bazi klora - 16,90 kuna/50 g

Bref sadrži više od 30 posto anionskih tenzida te između pet i 15 posto neionskih tenzida te i izbjeljivači na bazi klora i mirisni sastojak - limonen. Proizvod je štetan za vodeni okoliš s dugotrajnim učincima, a opasan je i za zdravlje ljudi.

VIDI OVO: Što vaša krvna grupa govori o vama?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa