Obavijesti

Lifestyle

Komentari 32

Piše na dezićima da drže i 96 sati, ali ipak se treba i oprati

Piše na dezićima da drže i 96 sati, ali ipak se treba i oprati

NIŠTA BEZ VODE Dezodorans omogućuje da bolje mirišemo, dok antiperspirant smanjuje znojenje. No ta svježina ne može trajati dugo. Higijena je glavni adut protiv neugodnih mirisa

VIDEO

Dezodoransi i antiperspiranti razlikuju se po djelovanju i sastavu. Dezodoransi sadrže mirise koji prekrivaju miris znoja i tvari koje sprečavaju prekomjernu brojnost bakterija. 

U antiperspirantima, osim mirisnih sastojaka, nalaze se i tvari koje djeluju na žlijezde znojnice smanjujući znojenje, a u tu svrhu najčešće se upotrebljavaju soli aluminija i cinka. Razlika između onih za muškarce i žene je jedino po mirisnim sastojcima. Da bi ti kozmetički proizvodi dobro mirisali, u njih se stavljaju tvari poput limonena, geraniola, kumarina i drugih.

Kako bi upio višak znoja, u nekima se može naći i talk koji se inače stavlja u dječje pudere. Među stručnjacima su rasprave je li mineral talk siguran za zdravlje ljudi. Mnogi stručnjaci govore da začepljenje pora i sprečavanje znojenja nije zdravo. U nekim istraživanjima našli su poveznicu između sastojaka antiperspiranata, primjerice soli aluminija i raka te Alzheimerove bolesti i mnogih drugih. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kontroverzan aluminij

Drugi smatraju kako te tvrdnje nisu točne te da u određenom vremenskom razdoblju unesemo više aluminija hranom i vodom ili prašinom. Znanstveni odbor za zaštitu potrošača Europske unije (SCCS), kako je navedeno 2014. u “Mišljenju o sigurnosti aluminija u kozmetičkim proizvodima”, ne negira neurotoksično djelovanje aluminija, nego smatra da ne postoji dovoljno dokaza za provedbu odgovarajuće procjene rizika zbog korištenja aluminija u kozmetičkim proizvodima. 

Moguće je da će ova istraživanja potrajati godinama, a na potrošačima je da sami procijene koji će od proizvoda koristiti. U kozmetičke svrhe trenutačno se koristi oko 25 aluminijevih spojeva. Važno je znati i činjenicu da aluminij nije prirodno prisutan u ljudskom tkivu. Prilikom znojenja naša koža ispušta znoj u kojemu se nalazi mnoštvo tvari uključujući soli, masti i razne metaboličke produkte. 

fotolia

Dodatna svježina

U proizvodima koje koristimo protiv neugodnih mirisa i za smanjenje količine znoja koji će naša koža proizvesti također se nalazi mnoštvo tvari. Ne postoji proizvod koji omogućuje nekorištenje sapuna i vode toliko vremena koliko piše na proizvodima. Piše da štite od znojenja i neugodnih mirisa do 96 sati. Osobna higijena mora biti temeljna navika svakoga, a proizvodi za održavanje svježine samo su dodatna pomoć.

Axe stick

Kompleks na bazi cirkonija i soli aluminija sprečava neumjereno znojenje i pojavu neugodnih mirisa uzrokovanih znojenjem. Konzervansi sprečavaju pojavu smrada i kvarenje proizvoda. Za dodatnu zaštitu je mineral talk.

50 ml - 23,90 kn

Old Spice stick

Antiperspirant, sadrži kompleks na bazi soli aluminija i cirkonija koji sprečava prekomjerno znojenje. Konzervansi su protiv razvoja mikroorganizama, a mirisni sastojci za prikrivanje neugodnih mirisa. Talk upija znoj. 

50 ml - 22,90 kn

Nivea roll-on

Antiperspirant, sadrži njegujući glicerol te pantenol, odnosno provitamin B5. Za zaštitu od znojenja je aluminijev klorhidrat. Ima ulje avokada te mnoštvo mirisnih sastojaka za osjećaj ugode.

50 ml - 17,90 kn

Cien roll-on

Sadrži aluminijevu sol i sok aloe vere, koja inače ima razne blagotvorne učinke. Tu je njegujući alantoin, protiv kvarenja sadrži konzervanse, a za ugodno korištenje mirisne sastojke.

50 ml - 8,69 kn

Garnier roll-on

Antiperspirant, znojenje sprečava sastojak na bazi aluminija, a piše da djeluje do 96 sati. Konzervans je na bazi cinka. Ima mnoštvo mirisnih sastojaka, poput linaloola, kumarina i citronelole.

50 ml - 18,90 kn

Balea roll-on

Antiperspirant, ne sadrži alkohol, a za sprečavanje znojenja je aluminijeva sol. Konzerviran je, a to sprečava njegovo kvarenje i rast mikroorganizama na koži. Ima i mirisne sastojke. 

50 ml - 8,90 kn

Dove roll-on

Za zaštitu od prekomjernog znojenja sadrži aluminijevu sol. Kao njegujuće tvari ima glicerol i suncokretovo ulje. I ovaj proizvod sadrži i mirisne sastojke za osjećaj svježine. 

50 ml - 21,90 kn

Biobaza roll-on

Ima mnoštvo njegujućih i mirisnih sastojaka, ekstrakte masline, kadulje, kima, pelina i metvice te citral, prirodnu smjesu mirisnih sastojaka. Konzerviran je, a protiv znojenja ima aluminij iz mineralnih soli.

50 ml - 24,90 kn

VIDI OVO: Kim poludjela na Kourtney: "Nisi ništa posebno".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru