To je to što me zanima!

Probiotici pred kraj trudnoće mogli bi spriječiti bebine kolike

Rezultati novog istraživanja pokazuju da uzimanjem probiotika u kasnoj trudnoći i tijekom dojenja žene mogu utjecati na smanjenje kolika i povraćanja kod dojenčeta...
Vidi originalni članak

Iako bezazlene, kolike predstavljaju veliki stres za roditelje i dijete prvenstveno s obzirom na ponavljajući karakter, slabu učinkovitost mjera kojima ih pokušavamo smiriti, te relativno dugo trajanje.

Provedeno je istraživanje na Sveučilištu Bari u Rimu, a kojemu je sudjelovalo 66 trudnica koje su slučajnim odabirom raspoređene u dvije skupine.

Jedna skupina je dobivala probiotik u obliku dodatka prehrani, a druga skupina placebo.

Rezultati su pokazali da je uzimanje probiotika 4 tjedna prije i nakon porođaja utjecalo na povećanje koncentracije antitijela u majčinu mlijeku te povećanje sinteze imunosnih stanica u probavnom sustavu bebe.

Znanstvenici napominju kako je mali uzorak promatranih trudnica, samo 66, no probiotici bi mogli pomoći kod grčeva i refluksa novorođenčadi, piše portal klokanica.hr.   

Što ako se kolike ipak pojave...

Bebe koje halapljivo jedu češće imaju grčeve jer je količina hrane unesena kroz jednjak gotovo jednaka količini zarobljenog zraka između zalogaja. 

Kad iz želuca mjehurići prolaze u crijeva, veličinom se ne prilagode bebinim malim crijevima, nego se guraju i uzrokuju bolove.

Bebi možete pomoći ako trbuščić masirate kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu. Kretanjem i masažom mjehuri zraka se razbijaju u manje mjehuriće pa lakše prolaze kroz probavni trakt.

Također, nošenje bebe na način da je njihov trbuh naslonjen na vaš, uz ritmično kretanje, potiče spontanu masažu bebina trbuha. Dobro ih je nositi i tako da im trbuh bude oslonjen na podlakticu.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • lola2108 08.01.2018.

    Ja sam mu davala i probiotik,i saab simplex,i mislim da je to pomoglo samo meni psihicki,kao da nesto radim da mu bude lakse, a bebi ne vjerujem da je bilo ista lakse. Naoruzati se strpljenjem i biti spreman na nosanje cijelu vecer i cekati treci mjesec. Mome je prestalo tocno s tri mjeseca i jedan dan. Mjesec dana odmora, pa onda zubici....

  • greta guslar 08.01.2018.

    Moglo bi sve ovo biti istinito... iz vlastitog iskustva mogu reči da nikakvih problema moje djete nije imalo i da sam ga nosila potrbuške preko ruke i nikad nikakvih problema... u poluležećem položaju i da gleda u zemlju... to je dokazano najbolji položaj za bebače! Hrana i način nošenja su najvažniji za zdravlje bebe, pored zdravlja majke, naravno!

  • Berger117 08.01.2018.

    ima slučajeva gdje liječnici kažu da su sve učinili ,ali ipak je preživjelo ;DD

Komentiraj...
Vidi sve komentare