Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Probiotici pred kraj trudnoće mogli bi spriječiti bebine kolike

Rezultati novog istraživanja pokazuju da uzimanjem probiotika u kasnoj trudnoći i tijekom dojenja žene mogu utjecati na smanjenje kolika i povraćanja kod dojenčeta...

Foto: Dreamstime
3 komentara

Iako bezazlene, kolike predstavljaju veliki stres za roditelje i dijete prvenstveno s obzirom na ponavljajući karakter, slabu učinkovitost mjera kojima ih pokušavamo smiriti, te relativno dugo trajanje.

Provedeno je istraživanje na Sveučilištu Bari u Rimu, a kojemu je sudjelovalo 66 trudnica koje su slučajnim odabirom raspoređene u dvije skupine.

Jedna skupina je dobivala probiotik u obliku dodatka prehrani, a druga skupina placebo.

Rezultati su pokazali da je uzimanje probiotika 4 tjedna prije i nakon porođaja utjecalo na povećanje koncentracije antitijela u majčinu mlijeku te povećanje sinteze imunosnih stanica u probavnom sustavu bebe.

Znanstvenici napominju kako je mali uzorak promatranih trudnica, samo 66, no probiotici bi mogli pomoći kod grčeva i refluksa novorođenčadi, piše portal klokanica.hr.   

Što ako se kolike ipak pojave...

Foto: Dreamstime

Bebe koje halapljivo jedu češće imaju grčeve jer je količina hrane unesena kroz jednjak gotovo jednaka količini zarobljenog zraka između zalogaja. 

Kad iz želuca mjehurići prolaze u crijeva, veličinom se ne prilagode bebinim malim crijevima, nego se guraju i uzrokuju bolove.

Bebi možete pomoći ako trbuščić masirate kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu. Kretanjem i masažom mjehuri zraka se razbijaju u manje mjehuriće pa lakše prolaze kroz probavni trakt.

Također, nošenje bebe na način da je njihov trbuh naslonjen na vaš, uz ritmično kretanje, potiče spontanu masažu bebina trbuha. Dobro ih je nositi i tako da im trbuh bude oslonjen na podlakticu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message