To je to što me zanima!

Probleme sa štitnjačom važno je prepoznati što prije i započeti s liječenjem: Ovo su simptomi!

Poremećaj rada štitnjače lako je utvrditi pretragom razine TSH, u sklopu redovnih krvnih pretraga. Preporuka je obaviti pregled s 35 i kasnije povremeno ponoviti, kaže dr. Josip Staničić
Vidi originalni članak

Ako se debljate unatoč slabom, odnosno nepromijenjenom apetitu, često se osjećate umorno i iscrpljeno, javljaju se glavobolja, različite promjene na koži (primjerice suha koža), te osjećaj da funkcionirate usporeno (fizička i mentalna usporenost), to mogu biti znakovi usporenog rada štitnjače. Često se javljaju i osjećaj hladnoće, problemi s opadanjem kose i zatvorom stolice, a mogu se javiti i gubitak pamćenja i teškoće s koncentracijom, te usporeni govor i promukli glas, te povišene masnoće i LDL kolesterol, kaže dr. Josip Staničić, specijalist nuklearne medicine i bolesti štitnjače iz Poliklinike Perić-Staničić. 

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo je šest najčešćih znakova autoimunih bolesti

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Ako primijetite samo jedan ili dva od spomenutih simptoma, makar i u vrlo blagom obliku, dobro je javiti se obiteljskom liječniku, koji vas može uputiti na određivanje serumske razine TSH, stimulirajućeg hormona štitnjače. Pretraga je vrlo jednostavna i dostupna svima. Naime, može se napraviti u sklopu redovne krvne pretrage – kaže dr. Staničić.

Normalan raspon TSH kreće se između 0,4 i 4,5 mIU /L. Snižena razina TSH ukazuje na mogućnost da se radi o tireotoksikozi, koja može biti posljedica pojačane funkcije štitnjače, dok se kod povišene razine najvjerojatnije radi o usporenom radu štitnjače, odnosno hipotireozi. 

Dodaje kako novije smjernice za liječenje štitnjače kažu kako bismo između 35. i 40. godine života svakako trebali obaviti prvi pregled hormona štitnjače i povremeno ga ponoviti u sklopu redovnog sistematskog pregleda, kako bi se problem otkrio što ranije i što ranije započelo liječenje. 

OPASNO ILI NE? Kada treba zvati liječnika? Evo zbog čega puls može 'podivljati'

S druge strane, hipertireozu, ili pojačani rad štitnjače, prepoznat ćete po mršavljenju, iako je apetit dobar. Među simptomima su nervoza i ubrzani rad srca, tresavica, česte stolice i opći nemir. Može se javiti i drhtanje ruku, lupanje srca, gubitak daha čak i tijekom mirovanja. Jedan od simptoma može biti stalni osjećaj da vam je vruće te prekomjerno znojenje. Ako je uzrok tireotoksikoze Gravesova ili Basedowljeva bolest, može doći i do egzoftalmusa (izbočenja i crvenila očiju). 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare