To je to što me zanima!

Prvi na Titanicu uočio ledenjak. Mislio je da će ga okriviti...

Bilo je 22.15 kad se ušuljao u privatnu ložu u kojoj je bio američki predsjednik Abraham Lincoln. Ispalio je hitac ravno u njegov potiljak. Publika je isprva mislila da je sve dio predstave
Vidi originalni članak

Glumac John Wilkes Booth upucao je i usmrtio predsjednika SAD-a Abrahama Lincolna 14. travnja 1865. godine. Sve se odvilo tijekom predstave na kojoj je predsjednik bio sa suprugom u kazalištu Ford u Washingtonu. Atentat se odvio pet dana nakon završetka Američkoga građanskog rata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Bilo je 22.15 kad se ušuljao u privatnu ložu u kojoj je bio Lincoln. Ispalio je hitac ravno u njegov potiljak. U loži je bio i časnik Rathbone, koji je nasrnuo na Bootha, a ovaj ga je ranio nožem i skočio na pozornicu.

- Tako prolaze tirani - vikao je, a publika je isprva mislila da je sve dio predstave. Kad je Lincolnova supruga vrisnula, shvatili su da je ipak riječ o incidentu. U međuvremenu je Booth uspio pobjeći iz kazališta. Sprovod je bio 21. travnja, a došlo je desetak tisuća ljudi. Kako je Booth bio poznati glumac, potraga je odmah krenula. To je bila jedna od najvećih u povijesti. Pronašli su ga za pet dana te je upucan. Posljednja riječ bila mu je: "Beskorisno".

U noći 14. travnja 1912. godine nasred Atlantskog oceana bilo je tiho i hladno. Dežurni mornar na "nepotopivom" Titanicu, Frederick Fleet (24), kroz blagu izmaglicu uočio je ledenjak. Odmah je podigao slušalicu, nazvao časnika palube i vikao "Ledenjak, ledenjak, ledenjak je ispred nas".

Iako su ga pokušali zaustaviti, Titanic je udario u santu leda. Potonuo je nakon 2 sata i 40 minuta poslije udarca. Poginulo je gotovo 1500 ljudi, ali ih je više od sedam stotina preživjelo. Mornar Fred koji je prvi uočio santu leda uspio se spasiti. Bojao se da će ga okriviti. Kanije je služio na drugim brodovima, oženio se i dobio kćer. Žena mu se razboljela, a nakon što je umrla, Fred je počinio samoubojstvo 1965. godine. Pokopan je na neoznačenom grobu na groblju Hollybrook u Southamptonu, no 1993. su američko i britansko društvo "Titanic" održali ceremoniju i označili njegovo posljednje počivalište, piše Hampshire Constabulary History Society.

Dana 14. travnja 1759. godine preminuo je George Friedrich Händel, njemački skladatelj. Bio je poznat po svojim oratorijima i operama. 

Ostale vremeplove potražite OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Megie.Bee. 14.04.2024.

    Pa da, sutra je obljetnica potonuća Titanica, hoćemo bar 10 tak članaka o tome. Zanimljivo je.😃

Komentiraj...
Vidi sve komentare