Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Prvi na Titanicu uočio ledenjak. Mislio je da će ga okriviti...

Prvi na Titanicu uočio ledenjak. Mislio je da će ga okriviti...

Bilo je 22.15 kad se ušuljao u privatnu ložu u kojoj je bio američki predsjednik Abraham Lincoln. Ispalio je hitac ravno u njegov potiljak. Publika je isprva mislila da je sve dio predstave

VIDEO

Glumac John Wilkes Booth upucao je i usmrtio predsjednika SAD-a Abrahama Lincolna 14. travnja 1865. godine. Sve se odvilo tijekom predstave na kojoj je predsjednik bio sa suprugom u kazalištu Ford u Washingtonu. Atentat se odvio pet dana nakon završetka Američkoga građanskog rata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Obitelj Rogan složila Titanic 01:16

Bilo je 22.15 kad se ušuljao u privatnu ložu u kojoj je bio Lincoln. Ispalio je hitac ravno u njegov potiljak. U loži je bio i časnik Rathbone, koji je nasrnuo na Bootha, a ovaj ga je ranio nožem i skočio na pozornicu.

- Tako prolaze tirani - vikao je, a publika je isprva mislila da je sve dio predstave. Kad je Lincolnova supruga vrisnula, shvatili su da je ipak riječ o incidentu. U međuvremenu je Booth uspio pobjeći iz kazališta. Sprovod je bio 21. travnja, a došlo je desetak tisuća ljudi. Kako je Booth bio poznati glumac, potraga je odmah krenula. To je bila jedna od najvećih u povijesti. Pronašli su ga za pet dana te je upucan. Posljednja riječ bila mu je: "Beskorisno".

U noći 14. travnja 1912. godine nasred Atlantskog oceana bilo je tiho i hladno. Dežurni mornar na "nepotopivom" Titanicu, Frederick Fleet (24), kroz blagu izmaglicu uočio je ledenjak. Odmah je podigao slušalicu, nazvao časnika palube i vikao "Ledenjak, ledenjak, ledenjak je ispred nas".

storyeditor/2024-04-12/profimedia-0089360549.jpg

Iako su ga pokušali zaustaviti, Titanic je udario u santu leda. Potonuo je nakon 2 sata i 40 minuta poslije udarca. Poginulo je gotovo 1500 ljudi, ali ih je više od sedam stotina preživjelo. Mornar Fred koji je prvi uočio santu leda uspio se spasiti. Bojao se da će ga okriviti. Kanije je služio na drugim brodovima, oženio se i dobio kćer. Žena mu se razboljela, a nakon što je umrla, Fred je počinio samoubojstvo 1965. godine. Pokopan je na neoznačenom grobu na groblju Hollybrook u Southamptonu, no 1993. su američko i britansko društvo "Titanic" održali ceremoniju i označili njegovo posljednje počivalište, piše Hampshire Constabulary History Society.

Dana 14. travnja 1759. godine preminuo je George Friedrich Händel, njemački skladatelj. Bio je poznat po svojim oratorijima i operama. 

Ostale vremeplove potražite OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'
NA DANAŠNJI DAN

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'

Plus+ Posebno se ističe 8. ožujak 1908. godine kada je više od 15.000 izašlo na ulice New Yorka. Zahtijevale su kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godinu kasnije obilježen je Dan žena

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice
NA DANAŠNJI DAN

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice

Plus+ Prema riječima Charlesa Millera taj se šivaći stroj značajno razlikovao od postojećih po tome što je omogućavao šivanje s dvije niti paralelno. To je omogućilo brže i kvalitetnije šivanje šavova
Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit
NA DANAŠNJI DAN

Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit

Plus+ Drugačiji koncept i kataklizmički tekstovi dominirali su, a kritičari rock glazbe napali su Atomce. Međutim, u tri tjedna prodano je 16 000 primjeraka debi albuma. Publika je bila oduševljena