To je to što me zanima!

Prvo cjepivo za meningitis B djeluje na oko 80 posto djece

Svako deseto dijete koje oboli od meningitisa B umire, a 15 posto njih ima trajne posljedice. Cjepivo je vrlo važno jer se simptomi često ne otkriju i liječe na vrijeme
Vidi originalni članak

Za pokusno cjepivo koje je razvila američka farmaceutska tvrtka Pfizer znanstvenici sa Sveučilišta Zapadna Australija tvrde da sprječava razvoj meningitisa B, prenosi Daily Mail. Ta je bolest osobito smrtonosna za djecu, a dosad nije postojalo cjepivo za ovaj soj meningitisa, izvijestili su znanstvenici.

Oni su cjepivo u tri doze kroz šest mjeseci dali 539 djece te su otkrili da ono stvara djelotvornu zaštitu od te opasne bolesti. Virusni meningitis je najčešći kod djece mlađe od pet godina, a po simptomima je vrlo sličan gripi, uz dodatak ukočenog vrata i osjetljivosti na svjetlo.

- Infekcija moždane ovojnice često se ne prepoznaje na vrijeme, a razvija se vrlo brzo. Već nekoliko sati nakon pojave prvih simptoma dijete je u životnoj opasnosti - rekao je voditelj studije Peter Richmond. 

Svako deseto dijete zaraženo meningitisom tipa B umre. dok 15 posto njih nakon oporavka ima trajne posljedice. Ako cjepivo odobri Europsko regulacijsko tijelo za lijekove, znanstvenici vjeruju da će se cjepivo naći na tržištu kroz tri do pet godina. Ono će se davati djeci već u dobi od dva mjeseca, a znanstvenici tvrde kako će na godinu spasiti tisuće života diljem svijeta.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • čegevara_1 15.08.2013.

    Nevjerojatno je kako su neki ljudi slijepi pored svojih ociju..."Lakše je razbiti atom nego predrasude"

  • Milo77 08.05.2012.

    Koliko djece umire zbog posljedica cijepiva?!?!Koliko djece snosi posljedice cijepiva cijeli zivot?!?!? Investigate before you vaccinate!!!! http://www.ias.org.nz/

  • Šubidubidu 07.05.2012.

    Podržavam cjepivo, meningitis B je opak i vrlo podmukao, te se nadam da će cjepivo uistinu biti djelotvorno!

Komentiraj...
Vidi sve komentare