To je to što me zanima!

Psići liječnici: Vau! Ja sam dr. Megi i pomogla sam 500 djece

Velika pudla Megi u Klaićevu bolnicu ide otkako je bila štene, kaže Damir Vučić i dodaje da su je već vodili i u škole, dječje vrtiće te domove umirovljenika
Vidi originalni članak

Uzbuđeni šapat prolomio se u pozdrav oduševljenja kad su u čekaonicu ušle Sunny i Megi, labradorica i velika pudla.

Malene ručice sjurile su se prema njima kako bi ih pomazile. Nekima od njih je to prvi susret s četveronošcima, a drugi su već iskusni vlasnici kućnih ljubimaca. No svima im je zajednička činjenica da su zbog pretraga i bolesti prisiljeni boraviti u bolnici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Meni je ovo već treći put. Zadnja dva puta bio je žuti pas kojemu sam zaboravio ime pa sam ga nazvao Žućo. Htio bih imati svojega psa, ali mama se boji - priča nam Luka Borovac (7) dok uzima pseću poslasticu i pruža je labradorici. On je u pratnji roditelja Dražena i Tanje, no ne pokazuje strah. U bolnici je tjedan dana. Iskusna vlasnica ljubimaca Barbara (9) kaže da je tek došla u bolnicu, no raduje se susretu sa psima jer kod kuće ima aljaškog malamuta Rockyja i pekinezericu Belu.

- Problem je jedino što Rocky voli jesti mačke, ali budemo ga naučili da to više ne radi - razdragano priča malena i grli Megi. Pse na druženje vode instruktori pasa pomagača i terapijskih pasa, Ljubica Hagen (38) i Damir Vučić (53) iz Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

- Sunny i Megi su vršnjakinje i obje imaju oko godinu i pol, no Sunny je terapijski pas koji će raditi individualizirano s korisnicima jedan na jedan, dok je Megi jako iskusna i dosad se družila s više od 500 djece. Dolazila je u Klaićevu otkad je bila štene, a vodili smo je i u škole, dječje vrtiće te domove umirovljenika - pojašnjava Damir dodajući kako je ovo prvi put da su odabrali pudla kao pasminu, jer inače uzimaju labradore.

- Prednost pudla je u tome što ima antialergijsko krzno pa ne može izazvati alergijsku reakciju. To je vrlo senzibilna pasmina koja brzo uči i želi interakciju sa svima - kaže Damir.

ZAPRAVO JE LAGANO 3 ključne greške kod kuhanja riže i zbog čega ostane ljepljiva

No ovo je samo jedna od aktivnosti kojima Klinika za dječje bolesti Zagreb omogućuje mališanima ugodniji boravak u bolnici. Voditeljica odjela za podršku pacijentima Irena Mršić Rimac ističe da na programima surađuju s više od 37 volontera različitih dobnih skupina, a osmislili su po jedan za svaki dan u tjednu. Osim druženja s terapijskim psima ponedjeljkom, organiziraju lutkarske predstave, informatičke radionice, posjete Crvenih nosova, znanstvene radionice i niz aktivnosti.

- Osim što im tako boravak i vrijeme koje su ovdje proveli bude ugodnije, djeca se ne boje pretraga i njihov odnos prema medicinskom osoblju je više prijateljski - pojašnjava.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 4

  • ..D a r k w o o d.. 26.11.2019.

    Naravno da psi ne liječe nego je stvara da relaxiraju, opuštaju organizam i druženje s njima lući endorfine, seratonin, dopamin to potiče proces SAMOizliječenja ili ubrzavanja terapije kojoj je pacijent podvrgnut. Grč, stres,anksioznost blokiraju sve tjelesne procese osim onih važnih za puko preživljavanje, rade srce, pluća i mišići jer nam je to iskonski programirano kada smo trebali vježat od grabežljivaca, u današnjem tempu života čovjek je i dok spava djelomićno napet, dakle permanentni stres a samim time inunitet na minimumu, hormoni divljaju i eto ti bolesti a posljedićno i čak i rak jer imue stanice-MAKROFAGI "jedu" osim virusa i bakterija i mutirane stnice koje u svima nama nastaju, kada se prekomjerno namnože eto raka, pod stresom imunitet nije toliko efikasan.

  • 26.11.2019.

    Lijepa gesta, uz svuku muku i bol koju trpa ta djeca u bolnicama treba im ovako nesto da ih razveseli, obraduje a to psi znaju jako dobro uradit iskreno.

  • cicinakitu 26.11.2019.

    Bolnica!!!?? Pa to je javni sektor, gubitas, odmah ju zatvoriti, radnike protjerati najblize do skandinavije, zgradu prodat poduzetniku rodjaku, za kn da napravi soping centar, da se malo ovaj napaceni realni sektor rastereti...

Komentiraj...
Vidi sve komentare