To je to što me zanima!

Ptičji pogled na gradove koji su nestali u 30-godišnjem ratu

Svezak koji je bio sačuvan u muzeju u Frankfurtu ima šest svezaka, a pretisak uključuje ilustracije gradova, kao i odabrane tekstove o značaju svakog grada
Vidi originalni članak

Zahvaljujući pretisku četiri stoljeća starih vodiča kroz svjetske metropole iz ptičje perspektive mogu se vidjeti najveći gradovi Europe, Afrike, Azije i Latinske Amerike. U 16. stoljeću nije postojao Google Earth, ali 363 obojenih karti koje je dizajnirao Franza Hogenberga, a bilježio Geog Braun i ostali poznati geografi i kartografi u preštampanoj knjizi, koje su bile pravi pokazatelj tadašnjeg stanja gradova, ugledale su svijetlo dana. 

Svezak koji je do sada bio sačuvan u Historiche Museum u Frankfurtu ima šest dijelova, a pretisak uključuje sve gradske ilustracije gradova, kao i odabrane dijelove Braunovih tekstova o značaju svakog grada. Svaka slika je popraćena detaljnim komentarima o tome što se odvijalo u svakom od gradova u razdoblju u kojem je karta dizajnirana.

Originalni svezak, poznat pod latinskim nazivom Civitates orbis terrarum, objavljen je u njemačkom gradu Kölnu između 1572. i 1617. godine, neposredno prije Tridesetogodišnjeg rata u kojem su uništeni mnogi od tih gradova. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare