To je to što me zanima!

Punjene lignje: Užitak je tu uz gljive, pršut, blitvu ili češnjak...

Kako punjenje ne bi iscurilo, prije pečenja lignje zatvorite čačkalicama, a peršin, limun, češnjak i maslinovo ulje ističu im okus kako god ih pripremate ili punite
Vidi originalni članak

Želite li pripremiti lagane ali ukusne punjene lignje, isprobajte ovaj jednostavan nadjev s rižom. Krakove umiješajte u brašno i ispržite na ulju. Ispržene krakove narežite, pomiješajte s češnjakom, peršinom i kuhanom rižom. Sve posolite i popaprite pa smjesom napunite lignje. Krajeve zatvorite čačkalicama i stavite peći. Prema želji, možete i napunjene lignje uvaljati u brašno i ispržiti na ulju. Lignje se najčešće nadijevaju smjesom od pršuta i sira. Napravite nadjev od narezanih krakova, kuhane riže te pršuta i sira. 

Punjene lignje zatim ispržite na propirjanom luku. A domaćice će sigurno ukućane i goste oduševiti pravim ljetnim jelom, lignjama punjenim blitvom. Najprije prokuhajte blitvu. Zatim nasjeckajte krakove pa ih pomiješajte s blitvom, narezanom slanom ribom, jajetom i češnjakom.

 Punjene lignje obično se poprskaju maslinovim uljem, no većina ih peče na biljnom ili suncokretovu ulju. Ako ih pečete s krumpirima, za osvježavajuću aromu stavite među njih dvije polovice limuna ili pola glavice luka i, prema želji, nekoliko komadića pancete. Možete ih prekriti folijom, a obično se peku na 220°C 45-60 minuta. No ne morate ih nužno peći u pećnici. U Dalmaciji su specijalitet punjene lignje pečene na žaru. Punjene lignje poslužite sa željenim prilogom, a možete pripremiti i umak kojim ćete ih preliti, primjerice umak od rajčica s krakovima, ako ih niste iskoristili za nadjev. Volite li pikantnije lignje, prelijte ih ljutim umakom.

Lignje i špageti

Punjene lignje odlične su ako ih poslužite i sa špagetima s umakom od rajčice. Nadjev napravite od sira, peršina, krušnih mrvica, jajeta, češnjaka i malo cimeta.

Vrlo ukusno

Lagan i zdrav specijalitet dobit ćete napunite li lignje rižom. Rižu možete pomiješati s povrćem te, primjerice, tanko narezanim pršutom i neizostavnim krakovima.

Pečene punjene lignje sa šampinjonima

Sastojci: 300 g šampinjona, 1 kg očišćenih lignji, 1 narezan luk, 3 češnja češnjaka, 3 žlice krušnih mrvica, 2 žlice bijelog vina, 2 žlice pirea od rajčice, 2 žlice brašna, peršin, sol, papar.

Priprema: Propirjajte luk i češnjak pa dodajte krakove, šampinjone i papar. Pirjajte dok tekućina ne ispari. Dodajte mrvice, brašno, peršin, pire od rajčica i vino te začinite. Lignje napunite tom smjesom, zatvorite čačkalicama i pecite.

Slasne lignje punjene mljevenom svinjetinom

Sastojci:  1 kg očišćenih lignji, 300 g mljevene svinjetine, 300 g krumpira, 50 g šljiva, 30 g pinjola, 30 g grožđica, 1 luk, 1 poriluk, 30 g tartufa, 2 dl bijelog vina, goveđa kocka

Priprema: Pirjajte pola sitno narezanog luka i pola poriluka. Dodajte svinjetinu, grožđice, narezane šljive, pinjole te nastavite pirjati. 

Posolite i popaprite. Dobro očišćene lignje nadjenite smjesom od mljevenog mesa te zatvorite krajeve čačkalicama kako nadjev ne bi iscurio. Poprskajte ih maslinovim uljem i kratko pecite na roštilju. U međuvremenu skuhajte krumpir i poslužite s lignjama. Lignje možete poslužiti i s umakom. U tavu dodajte ostatak luka i poriluka, propirjajte te dodajte vino i goveđu kocku. Dodajte naribani tartuf i kuhajte dok se umak ne reducira.

Lignje sa šafranom i rižom s morskim plodovima

Sastojci: 500 g lignji, 300 g riže, 300 g plodova mora, 1 luk, maslinovo ulje, vegeta, sol, papar, 3 češnja češnjaka

Priprema: Kratko pržite luk pa dodajte rižu. Dodajte vegetu i vodu pa ostavite da se kuha. Umiješajte nasjeckani šafran. U drugoj tavi na žlici ulja pržite plodove mora 15-ak min, ubacite češnjak, posolite i popaprite. Dodajte plodove u rižu. Očistite lignje i napunite ih rižom s plodovima mora. Pričvrstite krajeve čačkalicama i pržite lignje dok ne postanu rumenkaste. Poslužite s prilogom prema želji.

Punjene lignje s tikvicama

Sastojci: 8 velikih lignji, 4 tikvice, 100 g parmezana, 1 žlica krušnih mrvica, maslinovo ulje, sol, papar

Priprema: Dobro očistite lignje i odrežite im krakove. Narežite tri tikvice na kolutove. Pržite ih kratko na vruću ulju pa im dodajte parmezan, mrvice, sol i papar. Tom smjesom napunite lignje, pričvrstite krajeve čačkalicama te ih stavite peći. Kad budu gotove,  preostalu tikvicu narežite po dužini i kratko pecite na zagrijanu ulju. Punjene lignje poslužite s pečenim tikvicama.

Lignje punjene špinatom i ricottom

Sastojci: kg lignji, glavica luka, češanj češnjaka, 2 žlice maslinova ulja, žlica neslanog maslaca, 300 g svježeg špinata, 200 g riccote, jaje, žlica peršina, sol, papar, čaša bijelog vina, rajčice u limenci, narezan limun na četvrtine

Priprema: Zagrijte pećnicu na 190°C. Očistite lignje, odstranite krakove i sačuvajte ih. Propirjate luk i češnjak na žlici maslinova ulja i maslacu. Dodajte krakove pa pirjajte oko dvije minute. Dodajte špinat i još pirjajte. Ocijedite višak tekućine te ostavite špinat da se hladi. U zdjeli izmiješajte sir, jaja, peršin i ohlađeni špinat. Dobro izmiješajte pa začinite. Napunite lignje smjesom i zatvorite ih čačkalicama. Poredajte u jednom sloju u posudu za pečenje, dodajte vino i rajčice te začinite. Pecite 40-45 minuta. Poslužite lignje s komadima limuna.

Lignje s krakovima, češnjakom i peršinom

Sastojci: kg lignji, 4 češnja češnjaka, 3 žlice krušnih mrvica, dl maslinova ulja, sol, papar, peršin, žlica vegete

Priprema: Dobro očistite lignje. Odsijecite im krakove, narežite ih i pomiješajte s nasjeckanim češnjakom, peršinom i mrvicama te začinite solju, paprom i vegetom. Nadjenite lignje smjesom. Pecite ih poklopljene 20-ak min. Poslužite s umakom od rajčice.

Lignje punjene sirom i pršutom

Sastojci: kg lignji, 200 g pršuta, 200 g gaude, vezica peršina, maslinovo ulje

Priprema: Očistite lignje. Pršut i sir narežite na sitne kockice. Nasjeckajte peršin te dobro promiješajte sa sirom i pršutom. Smjesom napunite lignje. Zatvorite štapićem za ražnjiće ili čačkalicama koje se izvade prije serviranja na tanjur.

Lignje punjene ovčjim sirom

Sastojci: 800 g lignji, žlica peršina, 50 ml bijelog vina, 2 žlice vegete, 2 žlice krušnih mrvica, 2 češnja češnjaka, 50 ml maslinova ulja, 200 g ovčjeg sira

Priprema: Očistite lignje, a krakove nasjeckajte. Naribajte sir i dodajte krakovima. Umiješajte mrvice, peršin i češnjak. Izmiješajte smjesu i nadjenite lignje. Pecite ih na zagrijanom ulju oko sedam minuta sa svake strane. Pospite vegetom i vinom.

Pečene punjene lignje s brendijem

Sastojci: kg manjih lignji, poriluk, 2 češnja češnjaka, šalica mesa od račića, 100 ml vrhnja, 4 žlice brendija, krušne mrvice, peršin, sol, papar, maslinovo ulje.

Priprema: lspržite češnjak i poriluk na ulju pa dodajte krakove, meso rakova, vrhnje i brendi. Pospite mrvicama i začinite. Nadjenite lignje pa pecite na 190°C oko 15 minuta.

Recepti su preuzeti iz subotnjeg priloga 24sata "Skuhatćute". Prilog "Skuhatćute" potražite na kioscima svake subote, a novine + prilog koštaju 4,99 kn. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • duhica 17.07.2011.

    Fenomenalne, ne zna se koje su bolje, možda ove punjene krakovima i češnjakom...divno..

  • Diavoletta_666 17.07.2011.

    Miammmmmmmmmmmmmm....

Komentiraj...
Vidi sve komentare