To je to što me zanima!

Put do vlastite hrane: Savjeti za sadnju u vrtu ili na balkonu

Prije nego što započnete s projektom vrtlarenja, otiđite u svoj lokalni vrtni centar kako bi ste se posavjetovali s profesionalcem i vidjeli kakve su vam sve mogućnosti
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

PUSTITE KOROV DA RASTE: TO JE IZVOR HRANE ZA BROJNE INSEKTE

Proljeće je vrijeme za sadnju voća i povrća. Uz malo planiranja i malo dobrog tla, sadnja voća i povrća može vam bez problema donijeti hranu na stol, piše NY Times.

POGLEDAJTE VIDEO: Urbana džungla: Na krovu zgrade u centru Zagreba uzgaja masline, luk i breskve

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Evo kako započeti:

Pronalaženje potrošnog materijala

Prije nego što započnete s projektom vrtlarenja, otiđite u svoj lokalni vrtni centar kako bi saznali što sve imaju na zalihama i kakve su vam mogućnosti. Najvjerojatnije će vam trebati kontejneri, materijali za ogradu i naravno, biljke, sjeme i tlo. A ako nemate dobru lopatu, rukavice za vrt i ručni alat, sada je vrijeme da nabavite i te predmete.

Ako znate za neku lokalnu (ili ako nemate lokalnu, onda stranu) vrtlarsku grupu pridružite joj se na društvenim mrežama. To je super ako imate pitanja vezano za sadnju ili samo želite savjete od nekog tko je već profesionalan u tome. Ukoliko već znate nekog tko ima vrt i već je sadio i ima iskustva u tome, neka ta iskustva podijeli sa vama. Tražite ga savjet.

NEMA POTRAŽNJE Zbog korona virusa Nizozemci su uništili milijune cvjetova...

Ako nemate pristup otvorenom vrtu - možete imati i zatvoreni

Ne treba vam pristup otvorenom vrtu. Ako imate prozor i imate prostora za uzgoj malo hrane, na prozoru možete držati biljke. Tako svoje bilje možete držati na prozoru u kuhinji ili dnevnom boravku. Bitno je da ima dosta sunca i zraka.

Bilje možete posaditi i u aluminijskim posudicama. Bitno je da na dnu probušite rupe, napunite posudicu zemljom i na vrh položite sjeme koje želite, primjerice kelj, zelje, rotkvicu i slično. Pokrijte sjeme vlažnim papirnatim ručnikom i zalijevajte ih svaki dan, držeći tlo 'vlažnim kao spužva'. Jednom kada proklija, uklonite papirnati ručnik i za otprilike dva tjedna imat ćete svoje malo zelenilo.

Balkonski ili krovni vrt

Biljke poput rajčice, jagode, salate, blitva, ljekovito bilje, patlidžan, pa čak i krumpir, mogu rasti u spremnicima na balkonu ili krovu, sve dok odaberete one prikladne za vašu zemlju. Trebali biste odabrati male i vertikalno rastuće sorte vašeg omiljenog povrća.

Ako na balkonu imate popločani dio, onda neko povrće možete uzgajati u visećim košaricama poput primjerice cherry rajčica. 

Odaberite posude s dobrom drenažom, bez obzira na to koji materijal odgovara vašem ukusu - keramika, drvo ili plastika. Veće posude će se lakše održavati od manjih jer se tlo neće brzo osušiti, pa odaberite što veći spremnik. Stavite svoje spremnike na mjesto gdje ima puno sunca prije nego što ih napunite organskom mješavinom. 

Ako sadite vinovu lozu postavite je na zid ili ogradu kako biste olakšali penjanje loze.

Izaberite sunčano mjesto

Ako imate prostora i mogućnosti za vlastiti vrt i tlo, odaberite mjesto s najmanje šest sati sunca. Ako u vašem vrtu imate kvalitetno tlo i nema toksina, poput olova, možete kopati izravno u zemlju, uklanjajući sodu, korov i korijenje i nadopunjujući tlo mješavinom komposta i zemljanog tla. Ali testirajte svoje tlo prije nego što pokušate uzgajati hranu u njemu.

Ako niste spremni za testiranje vlastitog tla, kupite tlo i sadnice. Tako ćete moći kontrolirati tlo i korov. Preporučuje se korištenje mješavine od 50 posto tla i 50 posto komposta. Možete kupiti i vrećice organskog uzgojenog tla.

Ako imate krznene i pernate susjede u vrtu, prije nego što posadite hranu, obavezno oko sadnica napravite ogradu. Ograda treba biti visoka i dovoljno čvrsta. 

Što saditi?

Neka vam vaš trbuh kaže što trebate posaditi. Ako jedete rajčicu i obožavate je onda ćete saditi to, a ako nikad ne jedete patlidžan, onda ga nemojte ni saditi. Nije vam dobro saditi voće i povrće kojeg primjerice samo vi jedete, a nitko drugi u obitelji ne jede. Uzgajajte stvari koje jedete svi u obitelji.

Pridržavajte se uputa na pakiranju sjemena ili naljepnica za sadnice kako biste izbjegli 'gužve', jer će vašim biljkama trebati prostora za širenje.

Obavezno se prije sadnje posavjetujte, pročitajte na internetu sve što vas zanima. Pitati možete i nekog u vrtnom centru kada je idealno vrijeme za sadnju vaših biljki. Raspitajte se i za sorte koje nisu dovoljno održavane, otporne na bolesti.

Dodajte tanki sloj gnoja na vaše tlo kako biste smanjili korov. Za olakšavanje navodnjavanja možete koristiti i sustav navodnjavanja kapanjem (može se zakačiti na vrtno crijevo). Prilikom zalijevanja skupite posude zajedno kako biste ih odjednom sve mogli lako zaliti i pazite da ih dosljedno zalijevate kako se tlo ne bi presušilo.

Što god radili, posadite hranu i cvijeće koja će vam donijeti radost i lako će se uzgajati. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

PRAZNU BOČICU CHANEL PARFEMA PRETVORILA U OVU MODERNU VAZU

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • ..D a r k w o o d.. 14.05.2020.

    Ljudi, slijedi desetljeće u kojima će hrana biti nešto traženo a skupo ili nedostupno, takav je PLAN, uništiti corona lažju svijetsku ekonomiju, srednji i niži sloj, da bogati preuzmu i ostatke ostataka prehrambene i svih ostalih industrija, da aprave MONOPOL nad svima a tako i vašim životima, uskoro ćete vidjeti a nije teorija zavjere nego da se spremaju "IGRE GLADI", pogledajte si film. Svatko ko može bilo gdje bi si trebao osigurati hranu vlastitom proizvodnjom, trebat će vam kroz 1, do 2 godine i godinama koje slijede!

Komentiraj...
Vidi sve komentare