To je to što me zanima!

'Rana dijagnoza i vježbanje su pomogli našoj bebi da prohoda'

Procjena mišićnog tonusa je vještina koja se usavršava pa ne treba olako djecu etiketirati kao ‘lijene’ ili ‘napredne’. Martina savjetuje roditeljima da budu uporni
Vidi originalni članak

Grga ima 22 mjeseca i prvo je dijete Martine Bobovčan Marcelić (37) i Stjepana (35). Bio je mirna beba, pa nisu primijetili niti posumnjali na hipotonus. Na prvom pregledu s mjesec dana pedijatrica je primijetila da je tonus mišića “mekan” te ih uputila fizijatru. 

- Normalno je da nemamo svi jednak tonus. Smatramo ga normalnim ako dijete može savladavati motoričke aktivnosti primjerene dobi - objašnjava fizioterapeutkinja Alma Ćurtović Iz Specijalne bolnice za djecu s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama. 

Nakon što je Grgu pregledao fizijatar, uputio ih je na UZV mozga i EEG. Dijagnoza je bila fluktuirajući normohipotonus i blaže kašnjenje usvajanja nekih posturalnih reakcija. 

- Djeca s hipotonusom su mirna, malo se kreću, tiho plaču, drže noge u ‘žabljem’ položaju, odbijaju potrbušni položaj, kasnije se posjedaju i vole statične igračke - kaže fizioterapeutkinja Ćurtović.

Hipertone bebe su čvrste, teško im se savijaju ruke i noge, imaju zatvorene šake, izvijaju se, zabacuju glavu, križaju noge ili se odguruju o podlogu. Iako su brži u aktivnostima, ravnoteža im je problem, pa često padaju ili se pri kretanju dižu na prste. 

Za roditelje je bitno naučiti pravilno rukovati djetetom - hraniti ga, kupati, presvlačiti... To je individualno za svako dijete i mijenja se kako rastu. Grga je sa šest mjeseci kasnio u motoričkom razvoju isto toliko za vršnjacima. 

- Lijeva strana mu je bila slabija i imao je asimetričan mišićni tonus, kao i danas. Lijeva je ruka, kad nije ‘zaposlena’, u grču, ima stisnutu šaku i manje ju koristi, kao i lijevu nogu - kaže mama Martina.

S godinu dana svaki je dan bio uključen u fizikalnu, radnu i senzoričku terapiju te vježbe kod logopeda i defektologa. 

- Brzo se vidjelo poboljšanje. Prve korake napravio je s 19 mjeseci, još je nestabilan i kasni s motorikom, ali je borac i ne odustaje - kaže mama.

Redovito vodite bebu na sistematske 

Procjenjivanje mišićnog tonusa nije stvar teorije nego je vještina koja se usavršava godinama. 

- Moj je savjet roditeljima da imaju povjerenja u pedijatra koji prati razvoj djeteta. Na redovnim pregledima mogu se najbolje procijeniti odstupanja od normalnog razvoja - kaže pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš.

Mišićno stanje se mijenja i popravlja

Distoni sindrom je poremećaj mišićnog tonusa (hiper, hipo ili izmjenjujući). Bitno je objasniti roditeljima da taj termin opisuje trenutačno stanje, koje je promjenjivo, i u većini slučajeva, uz terapiju, ima dobar ishod, a to je normalan daljnji  razvoj djeteta, pojasnila je fizioterapeutkinja Alma Ćurtović.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • mačkica5 08.10.2016.

    Drago mi je da je beba dobro,ali na prvu mi pada na pamet,koliko to svaki dan košta i odakle to čovjek može platit

Komentiraj...
Vidi sve komentare