To je to što me zanima!

Raskošne tropske biljke koje rastu i u gradskim stanovima

Umjesto skromnih biljčica Aloe vere i povremenog kaktusa, u trendu će biti velike biljke poput alokazije i monstere. Biljke visoke 6-9 centimetara ipak će i dalje biti popularne
Vidi originalni članak

Uzgoj bilja nekoć je bio rezerviran uglavnom za starije ljude i umirovljenike, no danas je postao veliki hit među mlađim generacijama, primijetili su u britanskom Kraljevskom hortikulturalnom društvu. ‘Ulaskom u novo desetljeće, vrtlarenje preuzima još važniju ulogu u stvaranju zdravih i sretnih mjesta za život’, napomenuo je njihov glavni savjetnik Guy Barter.

Prema procjenama te organizacije, biljke će tijekom godine zauzeti glavno mjesto u našim domovima. Umjesto skromnih biljčica Aloe vere i povremenog kaktusa, u trendu će biti velike biljke poput alokazije i monstere. Biljke visoke 6-9 centimetara ipak će i dalje biti popularne, tako da ih ne treba posve zanemariti kad je riječ o unutarnjem uređenju, ističu stručnjaci.

Monstera

Monstera traži puno mjesta jer može narasti do tri metra, ali za to će joj trebati malo više vremena jer tijekom godine izbaci 2-3 lista. Možete je staviti na sjenovito mjesto, npr. u kut prostorije. Potrebno joj je malo vode pa je ljeti treba zalijevati svakih 5-6 dana, a zimi 10-12 dana, što ovisi od topline prostorije i veličini posude vaze. Povremeno joj očistite listove vlažnom krpom ili spužvom.

ZA ZELENU 2020. GODINU Tri stvari koje možete napraviti u svom vrtu za spas planeta

Alokazija

Alokazija će najbolje uspijevati na mjestu s mnogo svjetlosti, voli puno vode, pa ju je od travnja do rujna potrebno zalijevati svaka dva dana, dok će zimi trebati zalijevati rjeđe, od 1 do 2 puta tjedno.

KOJI JE VAŠ OD OVA ČETIRI? Odaberite svoj omiljeni cvijet i otkrijte što on govori o vama...

Listove je također dobro prskati vodom barem jednom na dan. Treba je presađivati svakog proljeća. U supstrat joj je dobro dodati pijeska i šljunka.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 2

  • mily 09.01.2020.

    imam monsteru staru 14 godina, ona je jednostavno ukras moga doma. Smještena je u kut od koga se nastavlja velika staklena stijena. Vjerujem da joj mjesto odgovara, samo tri puta sam je presađivala radi veće vaze. Sada više nema šanse, a ni potrebe, za presađivanjem jer ima stvarno veliku vazu, a listovi su joj ogromni i stigla je do plafona, hm hm vidjet ću kako ćemo dalje:)

  • MOC JE U ZNANJU 09.01.2020.

    Baš imam ovakvu veliku monsteru kao na fotki . :-))))

Komentiraj...
Vidi sve komentare