Lifestyle

Komentari 2

Raskošne tropske biljke koje rastu i u gradskim stanovima

Raskošne tropske biljke koje rastu i u gradskim stanovima

Umjesto skromnih biljčica Aloe vere i povremenog kaktusa, u trendu će biti velike biljke poput alokazije i monstere. Biljke visoke 6-9 centimetara ipak će i dalje biti popularne

Uzgoj bilja nekoć je bio rezerviran uglavnom za starije ljude i umirovljenike, no danas je postao veliki hit među mlađim generacijama, primijetili su u britanskom Kraljevskom hortikulturalnom društvu. ‘Ulaskom u novo desetljeće, vrtlarenje preuzima još važniju ulogu u stvaranju zdravih i sretnih mjesta za život’, napomenuo je njihov glavni savjetnik Guy Barter.

Prema procjenama te organizacije, biljke će tijekom godine zauzeti glavno mjesto u našim domovima. Umjesto skromnih biljčica Aloe vere i povremenog kaktusa, u trendu će biti velike biljke poput alokazije i monstere. Biljke visoke 6-9 centimetara ipak će i dalje biti popularne, tako da ih ne treba posve zanemariti kad je riječ o unutarnjem uređenju, ističu stručnjaci.

Monstera

Monstera traži puno mjesta jer može narasti do tri metra, ali za to će joj trebati malo više vremena jer tijekom godine izbaci 2-3 lista. Možete je staviti na sjenovito mjesto, npr. u kut prostorije. Potrebno joj je malo vode pa je ljeti treba zalijevati svakih 5-6 dana, a zimi 10-12 dana, što ovisi od topline prostorije i veličini posude vaze. Povremeno joj očistite listove vlažnom krpom ili spužvom.

Alokazija

Alokazija će najbolje uspijevati na mjestu s mnogo svjetlosti, voli puno vode, pa ju je od travnja do rujna potrebno zalijevati svaka dva dana, dok će zimi trebati zalijevati rjeđe, od 1 do 2 puta tjedno.

Listove je također dobro prskati vodom barem jednom na dan. Treba je presađivati svakog proljeća. U supstrat joj je dobro dodati pijeska i šljunka.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci