To je to što me zanima!

Razbijen mit: Uz sir najbolje ide slatko bijelo, a ne crno vino

Bijela vina zbog punoće okusa osim uz sir, najbolje pristaju i uz ribu i puretinu, uz koje se tradicionalno, ali pogrešno posluživalo crno vino, tvrdi kritičarka Susy Atkins
Vidi originalni članak

Desetljećima se uz sir pogrešno posluživalo crno vino. Uz sir savršeno pristaje zapravo bijelo vino jer je pitkije i bogatije okusom od crnog, tvrdi Stephen Williams, osnivač The Antique Wine Company, a prenosi Daily Mail. 

Uz kremasti sir nemojte nikako piti crno vino, to jednostavno ne ide zajedno. Bijela vina pristaju uz sve vrste sireva. Okus sira se stopi s taninom, gorkom tvari iz peteljke, kože i sjemenki grožđa. Slađa bijela vina kao što je Sauternes najbolje odgovaraju uz plavi sir Roquefort jer poboljšavaju njegovu slanost. Međutim, vino koje se čuva u bačvama kako bi apsorbiralo okus drva treba izbjegavati uz sir, savjetuje Williams. 

- Crno vino bogato taninom jednostavno ne paše uz kremasti sir. Ravnoteže i tekstura ne odgovaraju jedno drugome. Bijela vina općenito bolje idu uz hranu, za koju se smatralo da joj odgovara više crno vino, poput ribe i puretine - tvrdi kritičarka za vino Susy Atkins.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • danielB 17.01.2012.

    moram komentirat ovo jer se slazem i ne slazem s ovim clankom. Naime, prvo, bijela vina poput malvazije ili graševine idu sa mekšim i laganijim sirevima da. No dolazimo i do onog djela gdje se ne slazem, naime, crna vina, osobno teran i sam pijem a moze i plavac mali dapace i dr. Sva ta vina crna idu uz starije sireve kao sto je nas paški sir i tu nema premca. Po meni uz paški nikako neće ići crno i točka. A ovi neka pričaju šta oće. To je moje stajalište, hvala!

  • croat25 05.01.2012.

    ma pivo ide najbolje uz sve to..obično il tamno,nema tu razlike,sve odgovara :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare