Bijela vina zbog punoće okusa osim uz sir, najbolje pristaju i uz ribu i puretinu, uz koje se tradicionalno, ali pogrešno posluživalo crno vino, tvrdi kritičarka Susy Atkins
Razbijen mit: Uz sir najbolje ide slatko bijelo, a ne crno vino
Desetljećima se uz sir pogrešno posluživalo crno vino. Uz sir savršeno pristaje zapravo bijelo vino jer je pitkije i bogatije okusom od crnog, tvrdi Stephen Williams, osnivač The Antique Wine Company, a prenosi Daily Mail.
Uz kremasti sir nemojte nikako piti crno vino, to jednostavno ne ide zajedno. Bijela vina pristaju uz sve vrste sireva. Okus sira se stopi s taninom, gorkom tvari iz peteljke, kože i sjemenki grožđa. Slađa bijela vina kao što je Sauternes najbolje odgovaraju uz plavi sir Roquefort jer poboljšavaju njegovu slanost. Međutim, vino koje se čuva u bačvama kako bi apsorbiralo okus drva treba izbjegavati uz sir, savjetuje Williams.
- Crno vino bogato taninom jednostavno ne paše uz kremasti sir. Ravnoteže i tekstura ne odgovaraju jedno drugome. Bijela vina općenito bolje idu uz hranu, za koju se smatralo da joj odgovara više crno vino, poput ribe i puretine - tvrdi kritičarka za vino Susy Atkins.