To je to što me zanima!

Razlike u načinu svađanja: On pregovara, ona plače

Muškarci prepirku vide kao poslovni razgovor. Nit se gubi kad žena počne plakati i vikati jer misli da je ne razumije, a oni postaju nemoćni i bez teksta
Vidi originalni članak

Svađe parova najčešće završe povrijeđenošću žene i osjećajem usamljenosti s obje strane jer je shvaćaju na drukčiji način. Muškarci prepirku vide kao vrstu poslovnog sastanka. Raspravljaju logično i argumentirano, a o osjećajima, kao i na sastanku, ne govore. Njihov je cilj postići rješenje. Žene razgovorom žele dati do znanja kako se osjećaju u određenoj situaciji. Svađa kulminira kad od muškarca traže iskren odgovor, a kad ga dobiju, osjećaju se povrijeđeno. Počinju vikati i plakati jer misle da ih se ne razumije, a oni se osjećaju krivima jer su dali logičan odgovor. Za obostrano zadovoljstvo potrebno je da žene argumetirano izraze s čime se ne slažu i kako se pri tome osjećaju. Muškarci će tako shvatiti u čemu je problem, a osjećaje neće doživjeti kao adut napada na njih.

ČETIRI PRAVILA ZA DOBAR RAZGOVOR
Pozorno slušajte što partner želi reći, uvažite njegove osjećaje, ostanite smireni tijekom cijelog razgovora i ne spominjite razlike među vama.

SLUŠANJE JE KLJUČNO ZA KOMUNIKACIJU
Slušanje partnera je bitno jer ćete, kad završi, shvatiti da ste mogli izgovoriti puno nepotrebnih riječi. Uz to, saznat ćete i kako ubuduće reagirati.

VISOKIM TONOVIMA NE RJEŠAVAMO NIŠTA
Povišenim tonovima tjeramo partnera da se brani i uzvraća napad. Ako želimo ravnopravan i razuman razgovor, vikanjem ga nećemo dobiti.

ISPRIKA OTVARA PUT PREMA POMIRENJU
Iako je u žaru svađe teško reći “oprosti”, ta je riječ jako konstruktivna. Ispričajte se za ono što ste krivo rekli, a sigurno je da ćete dobiti uzvrat.

"ZAKON SEDMOG DANA" U PREPIRKAMA
Ako ste se posvađali prije najmanje sedam dana i riješili problem, poslije ga više ne spominjite. Tako ćete samo zakomplicirati novu svađu.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Toma 26.09.2007.

    Izvrstan tekst. Otvara oči

  • Štefica 26.09.2007.

    plačem samo kad se svađam s lukom

Komentiraj...
Vidi sve komentare