To je to što me zanima!

Razvoj mobitela: Od 'cigle' na uhu do mini računala s fotićem

Od kad je Motorolin izumitelj Martin Cooper uspostavio prvi poziv putem mobitela, ti su se uređaji značajno promijenili - od 'cigle' na uhu došli smo do sve manjih uređaja koji imaju niz funkcija
Vidi originalni članak

Kada je Motorolin istraživač Martin Cooper izumio mobitel i uspostavio prvi poziv, 3. travnja1973. godine, iz New Yorka, prvi mobiteli bili su veliki i teški, pa su dobili nadimak 'cigla'. Danas su oni mala računala koja služe ne samo za telefonski razgovor, nego i za snimanje, fotografiranje,  slanje multimedijalnih sadržaja, surfanje Internetom, slušanje glazbe, uz niz drugih funkcija.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Evo kako izgleda povijest mobitela, odnosno nekoliko ključnih primjeraka mobitela u toj povijesti: 

Motorola DynaTAC 8000X (1983.)

'Cigla' s kojom je sve započelo. Prvi komercijalni mobitel prodavao se za 3995 dolara, mogli ste pričati 30 minuta, mogao je spremiti 30 brojeva i trebalo mu je 10 sati da se napuni. Težio je oko kilogram.


IBM Simon (1994)

Smatra se prvim pametnim telefonom, imao je ekran osjetljiv na dodir, aplikacije poput adresara, kalkulatora, kalendara i slično. Ipak, brzo je povučen s tržišta zbog svog dizajna koji nije odgovarao vremenu kada su mobiteli postajali sve manji.

VJEROVALI ILI NE... Ovisni o mobitelima nisu mladi već generacija od 35 do 50 g.

1996 Motorola StarTAC

Prvi potpuno preklopni telefon (clamshell) bio je najmanji telefon kada se pojavio i bio je instant hit. Bio je jedan od prvih mobitela za kojim su 'poludjele mase' i prodano ih je oko 60 milijuna. Težio je 88 grama.


1996 Nokia Communicator 9000

Prvi pametni telefon bio je jako napredan za svoje doba i s njime ste mogli slati i primati e-mailove i faksove, a imao je i internetski preglednik zahvaljujući svom GSM modemu. Imao je preklopni dizajn, ali je bio velik i težak za svoje vrijeme.

VELIKO ISTRAŽIVANJE Mobiteli će ostati dominantni gadgeti i u sljedećih 10 godina

2000 Nokia 3310

Jedan od najpopularnijih i najuspješnijih telefona ikad. Za svoje vrijeme prodano je impresivnih 126 milijuna u cijelom svijetu. Imao je tada naprednu chat funkciju s kojom ste mogli slati tri puta duže SMS-ove nego prije. Dičio se i baterijom koja je 'trajala zauvijek', a uz screensavere i razne opcije zvonjave imao je i legendarnu 'Zmiju'.


2000 Sharp J-SH04

Može se pohvaliti titulom 'prvog mobitela s kamerom', doduše bila su dva ranije, ali njima je trebalo računalo za slanje fotografija pa se J-SH04 računa kao preteča modernih prijenosnih telefona s kamerom. Bio je dostupan jedino u Japanu.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

...

Idi na 24sata

Komentari 16

  • Mercedes s klasa 19.02.2020.

    Ni s jednim od ovih nisi mogao gledati porniće

  • Axl007 18.02.2020.

    Kak to da nisu spomenuli DANCALL,pa taj je bio Hrvatska cigla

  • ucjena 18.02.2020.

    Taj bi članak možda pobudio paznju za 199 god, ali svako djete zna i vise nego sto ovaj piše, je našao šta če pisati iz kafiča!

Komentiraj...
Vidi sve komentare